En un comunicat fet públic aquest dimecres, la plataforma líder en la publicació i difusió de vídeos a la xarxa, ha anunciat la decisió d’endurir la seva política de revisió sobre continguts relacionats amb les vacunes. D’aquesta manera intensificarà el bloqueig de publicacions que qüestionin els dictats de les autoritats. Vint-i-quatre hores abans ja havia deixat clares les seves intencions, en suspendre els comptes alemanys de la televisió estatal russa RT per divulgar “informacions falses sobre el covid-19”, segons el parer de YouTube.
Érem conscients que els mitjans de masses tradicionals feia temps que ja no responien a la seva funció de contrapoder i que havien renunciat al seu compromís de contribuir a l’edificació d’una ciutadania crítica. Amb la mesura anunciada per YouTube, es confirma també que Internet ha perdut definitivament la seva essència. A l’inici, la xarxa de xarxes es caracteritzava per esdevenir un espai lliure, amb un clar caràcter creatiu i cooperatiu. A mesura que el contingut generat pels internautes s’anava concentrant dins els canals controlats per les companyies de Silicon Valley, s’ha anat reduint aquella neutralitat que permetia un intercanvi d’idees i inquietuts il·limitat. D’un entorn de creativitat i cooperació hem passat a un de comercial i competitiu.
En paral·lel, YouTube també ha patit la seva particular evolució. La plataforma, durant els seus orígens, guanyava popularitat entre els usuaris d’Internet com una eina per a compartir vídeos des de qualsevol indret i sobre qualsevol temàtica. Un cop ha assolit una posició absolutament predominant entre els webs de la seva categoria, es veu amb prou poder per a modificar les seves condicions d’ús i aplicar la censura, sense que la seva quota de mercat es vegi ressentida.
Fruit de la recent decisió presa per la companyia, que a dia d’avui pertany al conglomerat de Google, també en resulta perjudicada la ciència en el seu conjunt. La ciència es nodreix de l’intercanvi permanent de coneixement. Els seus axiomes no són veritats revelades sinó que estan sotmesos a processos constants de verificació i falsejament que els confirmaran o, en el seu cas, invalidaran. Aplicar la censura al debat científic entorpeix el progrés humà i contribueix a deslegitimar aquelles afirmacions oficials imposades autoritàriament. Més encara en el cas de les vacunes contra el SARS-CoV-2, que per la celeritat en el seu desenvolupament i aprovació, plantegen dubtes sobre els seus efectes a llarg termini. Dubtar ens permet avançar. I tal i com estan les coses, qüestionar-se l’efectivitat, la seguretat o la necessitat de la vacuna és lícit. I racional.