Apartheid als aeroports de les Illes

by Redacció

Crèiem que les mesures de segregació social eren cosa del passat. Però res no s’allunya més de la realitat. Als aeroports de les Illes Balears s’han col·locat plafons que pretenen separar físicament els passatgers en funció de si s’han vacunat o no. Mentre que el motiu dels episodis de discriminació que tingueren lloc al llarg del segle XX -i que tantes pel·lícules i documentals s’han encarregat d’immortalitzar-, fou racial, la raó que avui busca justificar-la és la salut.

Però, ni encara que assumíssim per un moment les tesis del relat oficial, no té cap mena de sentit l’última ocurrència institucional que ens ocupa. Per molt que els usuaris es vegin obligats a recórrer el passadís de l’aeroport de forma separada, res no evita que comparteixin qualsevol altre espai de la instal·lació, o al mateix avió. Allò de la tan repetida infecció per aire. Tampoc no hi ha cap garantia que s’avinguin a desplaçar-se pel carril que els pertoca segons les indicacions del cartell. A més a més, cal recordar que no s’ha eximit de l’ús de la mascareta en interiors ni tan sols per als vacunats perquè, novament donant per bona la versió oficial, continuarien sent contagiables i potencialment transmissors. Aquest punt també invalidaria tot intent d’imposar el passaport covid.

En definitiva, no hi ha cap motivació sanitària que expliqui la mesura presa pel govern de les Illes. Cal per tant considerar que al seu darrere hi ha una voluntat d’assenyalar els qui encara no s’han sotmès a la injecció. L’enèsima mostra de coerció administrativa que, alhora, empeny els ciutadans a haver de fer pública informació sobre la salut personal, especialment protegida pel nostre ordenament jurídic. Un edifici normatiu, que acompanyat de nombrosos pronunciaments judicials, condemna conductes discriminatòries per raó de salut. Com a curiositat, a la fotografia que ha viralitzat aquest cas s’observa que la cinta automàtica es reserva únicament per a l’ús dels vacunats. L’elecció de colors per a identificar cadascun dels col·lectius tampoc no sembla aleatòria.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM