La quantitat registrada d’efectes adversos potencialment greus, ha empès les autoritats sanitàries que coordinen les campanyes de vacunació a Suècia i a Dinamarca a restringir les punxades amb Moderna. A partir d’ara, a Suècia ja no s’administrarà les vacunes d’aquest laboratori a cap menor de trenta anys. El llindar d’edat fixat a Dinamarca cau fins els divuit. La decisió presa en aquests països es deu a la creixent preocupació pels casos de miocarditis i pericarditis detectats en persones inoculades amb la Spikevax, desenvolupada per la farmacèutica Moderna.
No són els únics llocs d’Europa on les administracions han hagut d’aturar abruptament l’aplicació d’injeccions per mitjà d’alguna de les vacunes aprovades pels organismes reguladors. El cas més sonat és el d’AstraZeneca, que veia com molts països limitaven a principis d’any l’ús del seu vaccí, davant els nombrosos dubtes que s’abocaren sobre la seva seguretat. Eslovènia, per la seva banda, va deixar en suspens la inoculació sobre els ciutadans amb la substància proveïda per Johnson&Johnson. La mesura, adoptada la setmana passada, va ser motivada per la mort d’una dona després de sotmetre’s a la vacuna. A la de Janssen se li atribueixen episodis de trombosis venoses profundes i d’embòlies pulmonars.
Pel que fa a Pfizer/BioNTech, s’ha reportat l’aparició d’efectes secundaris consistents en inflamacions cardíaques, problemes equivalents als provocats per les dosis de Moderna. D’aquesta manera tres dels laboratoris que han arribat a acords amb les autoritats europees han patit limitacion en l’administració dels seus productes. La situació torna a qüestionar l’excessiva celeritat amb què es van aprovar aquestes vacunes, sense temps material suficient per haver testat amb prou seguretat les repercussions que sobre la salut humana podrien causar. També apareixen dubtes sobre la necessitat d’inocular-les a la població més jove, des del moment en què els riscos de punxar-se podrien no compensar les ínfimes possibilitats de patir símptomes greus en cas d’infecció pel virus.
Actualització 9/9/2021:
Finlàndia i Islàndia s’han afegit durant les darreres hores a la decisió de restringir la vacunació amb dosis de Moderna. El nombre creixent d’afeccions cardíaques provocades ha comportat que els responsables d’ambdós països adoptin mesures anàlogues a les ja preses per Suècia i Dinamarca.
Actualització 31/10/2021
La FDA, l’agència del govern federal dels Estats Units encarregada d’autoritzar medicaments per a ús humà, manté en quarantena la seva decisió sobre les vacunes contra la Covid-19 fabricades per Moderna. L’organisme ha afirmat que necessita més temps i preveu l’adopció d’un posicionament definitiu pel gener de 2022. Ja fa setmanes que va restringir-se l’administració de dosis d’aquest laboratori pels problemes cardiològics reportats.