Polònia blinda per llei els pagaments en efectiu per a protegir la llibertat individual

by Redacció

En contra de la tendència general seguida per polítics i financers del món desenvolupat, que pretén limitar al màxim l’ús dels diners en efectiu, Polònia acaba d’aprovar per llei prohibir que comerços i entitats bancàries puguin rebutjar els pagaments en metàl·lic efectuats pels seus clients.

Estem acostumats que els nostres dirigents, recelosos de tot allò que escapa del seu control, prenguin mesures adreçades a fiscalitzar totes i cadascuna de les parcel·les de la vida dels ciutadans. Eliminar els diners en efectiu és un dels anhels de la nostra classe política, ja que els habilitaria per a registrar indefinidament totes les operacions realitzades pels seus governats. Obligar a efectuar pagaments únicament amb targeta o smartphone, contribuiria sense dubte a millorar la lluita contra el mercat negre i l’evasió fiscal, augmentant l’eficàcia de l’administració tributària. El cost en termes de privacitat seria devastador.

És precisament la defensa de la privacitat i la intimitat dels ciutadans la raó que ha motivat l’elaboració d’aquesta norma a Polònia. Els usuaris i consumidors del país no podran veure’s privats de pagar amb la seva moneda física, l’zloty, garantint-se així que els seus intercanvis comercials puguin restar protegits del control d’empreses, bancs i governs. Adam Glapinski, cap del banc central polonès i principal promotor de la llei, ha declarat que “la transició cap a una economia sense diners en efectiu, defensada per bancs i mitjans de comunicació, no enforteix la llibertat individual”.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint