Associacions mèdiques que recomanen la vacunació infantil reben donacions dels fabricants

by Redacció

Entitats que agrupen professionals de la medicina són beneficiàries d’aportacions econòmiques realitzades per farmacèutiques. Una d’elles és l’Associació Espanyola de Pediatres, que des d’aquest any recomana aplicar la vacuna contra la grip a tots els infants compresos entre els sis mesos i els cinc anys. Les autoritats sanitàries, amb el Ministeri de Sanitat al capdavant, són molt més prudents i no aconsellen una vacunació pediàtrica universal. Hi ha en joc 2,3 milions de dosis.

Es dóna el cas que l’AEP i la seva fundació van percebre durant el 2020 donacions per valor de 363.000 euros per part dels laboratoris GSK i Sanofi, principals fabricants de la vacuna infantil de la grip. Aquest evident conflicte d’interessos no se circumscriu únicament a la campanya anual de la grip. Pfizer, proveïdora d’una de les vacunes aprovades per a combatre la Covid-19, va realitzar també l’any 2020 una aportació global de gairebé 260.000 euros a la Fundació de l’Associació Espanyola de Pediatres, segons dades de la farmacèutica. En el seu conjunt, el 2020 Pfizer va transferir, en concepte de donacions i patrocinis, un total de 402.354,72 euros a l’AEP i a la seva fundació.

A escala individual també es produeixen pràctiques que traslladen una ombra de dubte sobre el sentit de les directrius formulades per especialistes del sector de la medicina. Existeix un diversificat ventall de relacions amb les grans corporacions que els reporten fonts d’ingressos alternatives a la seva principal ocupació. Participar en activitats docents patrocinades, col·laborar en assajos clínics impulsats pels laboratoris o ser convidats a congressos i esdeveniments. També es donen episodis de portes giratòries i molts acaben formant part de consells assessors de les companyies.

Som davant de conductes moralment qüestionables, que haurien de fer-nos replantejar algunes decisions públiques adoptades per indicació d’aquests especialistes i preses sota un suposat “criteri científic”. La realitat és que aquests experts són dependents financerament d’una indústria farmacèutica que només persegueix maximitzar beneficis. Aquesta difusa compra de voluntats també es reprodueix a organismes reguladors supranacionals, encarregats d’autoritzar medicaments i difondre recomanacions. En nom de la salut humana, és clar.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM