Esclat social a Itàlia contra la imposició laboral del passaport covid

by Redacció

A mitjans del passat mes de setembre el govern italià va decretar l’obligatorietat de disposar del conegut com a “certificat verd” per a poder treballar. El calendari establert a la norma disposa que la mesura tindrà efectes a partir del pròxim 15 d’octubre. Els 23 milions de treballadors italians hauran de ser portadors d’aquest passaport sanitari, que únicament s’obté amb la vacunació, havent superat de forma recent de la malaltia, o bé, aportant un test d’antígens negatiu realitzat durant les 48 hores anteriors. La regla serà també d’aplicació per als autònoms.

Aquest ha estat el darrer cap de setmana abans de l’entrada en vigor de la imposició i la resposta social s’ha fet sentir als carrers de Roma. Desenes de milers de persones, entre crits en favor de la llibertat, protestaven a la capital italiana contra la dràstica decisió de l’executiu que dirigeix Mario Draghi. S’han produït xocs violents entre manifestants i la policia. Un dels incidents ha tingut com a objectiu -per part d’alguns dels participants de la protesta-, la seu d’un dels principals sindicats del país. S’acusa aquestes organitzacions d’haver claudicat en la seva funció de defensa dels drets dels treballadors.

Si bé sobre el paper no existeix a Itàlia l’obligació de vacunar-se, la mesura aprovada implica de facto la fi de la capacitat volitiva dels italians sobre aquesta qüestió. Vincular la injecció a les possibilitats de treballar suposa viciar el lliure consentiment del ciutadà a l’hora de sotmetre’s al tractament. La conculcació dels seus drets mèdics més elementals. En cinc dies els treballadors que no presentin el document seran suspesos de sou i podran ser sancionats fins a 1.500 euros si proven d’esquivar la restricció.

Una de les imatges virals de dissabte a Roma

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM