Gal·les aprova el ‘passaport covid’ per a esdeveniments massius per un sol vot de diferència

by Redacció

La votació sobre l’aplicació del green pass a Gal·les ha escenificat la divisió existent entre els representants de la ciutadania. Un sol vot de diferència ha permès tirar endavant la proposta dels laboristes a l’Assemblea de Gal·les. A partir d’ara, l’accés a locals d’oci nocturns, estadis i esdeveniments amb gran afluència, estarà condicionat a la presentació del document. Com a altres indrets, només podrà disposar-se del passaport si es demostra haver-se sotmès a la vacuna, amb un test d’antígens negatiu o haver superat recentment la malaltia.

Sistemes legislatius d’arreu exigeixen que les lleis que afectin els drets més elementals hagin de comptar amb majories qualificades per a la seva aprovació. Aquest requisit atorga un reconeixement privilegiat als drets fonamentals i a les llibertats públiques. A casa nostra, es concreta amb la reserva de llei orgànica per al seu desenvolupament normatiu. La importància que tenen aquestes matèries per a la vida humana necessita grans consensos. L’experiència pandèmica demostra que aprofitant una interpretació extensiva de situacions d’emergència social, els governants han vist l’oportunitat de disposar-ne gairebé sense límits.

Alguns dels diputats contraris al text qualifiquen la llei regional de “terrible”. No s’expliquen la necessitat d’instaurar una mesura tan lesiva per a la llibertat individual, tenint en compte la incidència actual de la malaltia al territori i els elevats nivells de vacunació. Una regla desproporcionada i que obriria la porta a una societat de control, incompatible amb els principis d’una democràcia liberal. El diputat conservador James Evans ha justificat la seva oposició afirmant que “les llibertats i les democràcies es guanyen amb esforç, i sobre qualsevol cosa que erosioni les llibertats personals, simplement no puc donar-hi suport”.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM