La patronal pressiona per a poder suspendre el sou a treballadors no vacunats

by Redacció

El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha proposat que es permeti les empreses suspendre el contracte de treball d’aquells treballadors que no presentin el “passaport covid”. Així ho ha manifestat durant una entrevista a RAC1, atribuint una posició insolidària aquells ciutadans que, per la raó que sigui, no s’han sotmès a la punxada. Segons les dades que manega la patronal, calculen que en aquests moments hi hauria a Catalunya uns 300.000 treballadors sense vacunar.

L’associació empresarial s’afegeix a la campanya de pressió iniciada per la patronal d’àmbit estatal CEOE, que en boca del seu president, Antonio Garamendi, ja es va pronunciar en el mateix sentit. Aprofitant que a Itàlia ja s’ha implantat l’obligatorietat universal de disposar del certificat de vacunació per a poder treballar, els representants dels interessos empresarials han passat a l’ofensiva. PIMEC ja ha reclamat trobades amb l’executiu català per tal d’abordar la qüestió.

D’acord amb les tesis sostingudes per les autoritats sanitàries, si en l’actualitat encara s’exigeix l’ús generalitzat de la mascareta, és perquè fins i tot els vacunats contra la Covid-19 són possibles contagiadors. En conseqüència, la utilitat del “passaport sanitari” queda automàticament descartada. La proposta plantejada no és idònia per a preservar la salut laboral a les empreses.

A més, cal tenir en compte que les últimes dades oficials mostren un baix nivell d’incidència epidemiològica a casa nostra, una situació confirmada per la flexibilització de les restriccions adoptada recentment per les administracions. Amb tot, la mesura que defensen les associacions empresarials resulta absolutament desproporcionada, tenint en compte l’elevat cost que suposaria sobre els drets dels treballadors, tant a l’autodeterminació mèdica com a no patir discriminació per raons de salut i a preservar la seva intimitat. Tenint en compte el precedent italià, no hauria d’esperar-se una oposició ferma des dels sindicats majoritaris, ni tan sols davant una mesura tan lesiva per als treballadors i que posa en risc el mitjà de subsitència de tantes famílies.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM