Europa viu setmanes de cimeres globals. La del clima de Glasgow no només ha confirmat la hipocresia dels mandataris mundials, que mentre esbronquen els seus governats per a anar a treballar en cotxe o viatjar un cop l’any fora del país, són incapaços de renunciar a l’ús d’avions privats i a moure’s en comitives de desenes de vehicles tan contaminants com innecessaris. La reunió també ha estat escenari d’una històrica becaina protagonitzada per Joe Biden, incapaç de mantenir-se despert. Els dies previs a la cita escocesa, la capital italiana havia acollit una trobada d’alt nivell entre els estats que formen el G20.
En un moment de distensió durant el transcurs de l’esdeveniment celebrat a Roma, va tenir lloc una breu conversa entre el president del Brasil, Jair Bolsonaro, i el director de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom. Una ocasió ideal per a confrontar les distants posicions que, en relació amb la gestió de la pandèmia, separen ambdós responsables. El brasiler, censurat mediàticament pels seus plantejaments, lluny d’arronsar-se per la presència de càmeres i optar per defugir el debat, va prendre la iniciativa i interpel·là l’expert sobre els assumptes d’actualitat més controvertits.
Com a representant del poble brasiler, Bolsonaro va manifestar les greus conseqüències socials i econòmiques provocades per l’aturada de l’activitat comercial. Uns efectes que no s’esvairan a curt termini i que constaten el caràcter indesitjable d’una eventual nova paralització. El seu interlocutor admetia que ell no és partidari de repetir l’experiència de tancaments generalitzats.
Aprofitant l’efímera trobada amb el director general de l’entitat supranacional, Jair Bolsonaro li demanà pel posicionament de l’OMS respecte de l’exigència del “passaport covid”. L’etíop respongué descartant que l’organització que dirigeix hagi formulat cap indicació als estats recomanant-ne la seva implantació. L’estricta mesura, d’aplicació cada cop més estesa, va ser qualificada de discriminatòria pel mateix Tedros Adhanom.
En referència a les vacunes, el representant de l’OMS va reconèixer que no eviten el contagi, sinó que les punxades guareixen l’individu de desenvolupar la malaltia amb un quadre de gravetat. Una afirmació que desvirtua l’essència de l’argumentari favorable al green pass, ja que demostra que la decisió de vacunar-se o no, afecta exclusivament l’individu.
Va assumir igualment que en alguns casos la injecció del vaccí havia conduït a la mort del pacient. Una confessió que hauria de portar a replantejar de dalt a baix les campanyes institucionals de vacunació, així com fer valer els drets mèdics de la ciutadania, començant per respectar-los el que exigeix un consentiment degudament informat. El curs de la conversa va permetre conèixer les reserves a propòsit de la vacunació infantil que presenta el rostre més visible de l’OMS.
La breu trobada, enregistrada en vídeo, deixa entreveure l’interès del president sud-americà envers la salut pública de la seva nació, adoptant una actitud proactiva i exhibint els raonaments que han motivat les polítiques endegades al Brasil. Sense témer la presència de llums i taquígrafs, s’exposava obertament a les possibles rèpliques del reconegut especialista. Bolsonaro, consulta finalment per l’origen del SARS-CoV-2. La reacció del director general de l’Organització Mundial de la Salut a la inesperada pregunta va ser una preocupant rialla nerviosa. Per a sortir del pas, va recórrer a l’ambigua fórmula “ho estem estudiant“.