Creix la tensió migratòria a la frontera oriental de Polònia

by Redacció

Ja feia mesos que es produïen moviments a Polònia adreçats a reforçar la frontera est del país. L’advertència formulada per les autoritats poloneses sobre una imminent arribada massiva d’immigrants s’ha materialitzat aquest dilluns de forma ben visible. Milers de persones, provinents en bona part de l’Iraq, s’aplegaven en un mateix punt del límit territorial oriental de la Unió Europea. Des del cantó belarús, s’han produït llançaments d’objectes sobre els efectius de les forces de seguretat poloneses encarregades de garantir la seguretat fronterera. Aprofitant la presència d’arbres, alguns dels immigrants han improvisat ariets per a intentar un assalt violent.

El govern de Polònia sosté que en cap cas es tracta d’un fenomen espontani i assenyala obertament la responsabilitat de Bielorússia. Les preocupants imatges enregistrades aquest dilluns han obligat Brussel·les a pronunciar-se. D’aquesta manera, les autoritats comunitàries s’han afegit a la denúncia polonesa sobre l’existència de maniobres coordinades des de Minsk per a desestabilitzar la UE a través de la immigració descontrolada. Un desafiament nascut com a resposta per les sancions econòmiques aplicades contra el règim de Lukaixenko.

Varsòvia qualifica l’afer d’invasió estrangera i assegura haver detectat la presència d’unitats militars belarusses dirigint el recorregut dels migrants. Una tècnica de guerra híbrida complementada amb accions de desinformació per mirar d’influir sobre l’opinió pública, tant de Polònia com del conjunt d’Europa, explotant el drama humanitari. L’estratègia començaria a territori iraquià a través de l’expedició massiva de visats de turista pels consolats de Bielorússia. País situat a les portes de la UE, veritable destí on poder sol·licitar l’estatus de refugiat.

L’estratègia belarussa no és nova. Els últims anys, la Unió Europea ha patit la instrumentalització dels fluxos migratoris com a eina de xantatge per part de tercers països. Estats de la riba del Mediterrani, com Turquia o el Marroc, han protagonitzat actuacions equivalents al passat. En aquest cas és Polònia qui assumeix directament la tasca de protegir la frontera exterior de la Unió. Un esforç en benefici del conjunt dels estats membres, en especial dels ubicats a la meitat occidental del continent, on previsiblement es desplaçarien els immigrants en darrera instància.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM