El jove Kyle Rittenhouse és declarat no culpable

by Redacció

El judici de Kyle Rittenhouse ha generat una gran expectació als Estats Units. S’acusava el jove de dos homicidis a l’estiu de 2020, durant les violentes protestes organitzades pel moviment Black Lives Matter a Kenosha (Wisconsin). La ciutat fou escenari el mes d’agost de greus disturbis després que un home afroamericà, amb nombrosos antecedents, rebés un tret en el context d’una actuació de la policia local.

De forma immediata, grups vinculats a Black Lives Matter van convocar mobilitzacions que derivaren en aldarulls, emprant-se la violència indiscriminada contra mobiliari urbà i la propietat privada. Diversos participants aprofitaren el descontrol regnant per a calar foc a edificis i cometre pillatge en comerços. Va ser aleshores quan Kyle Rittenhouse, de 17 anys, va organitzar-se amb altres voluntaris per a protegir, la nit del 24 al 25 d’agost, un concessionari que havia estat incendiat la nit anterior.

Els disturbis es tornaren a repetir una jornada més. Rittenhouse, mentre apagava un incendi, va ser sorprès pels assaltants, que emprengueren una persecució sobre l’adolescent. En un intent de dissuadir-los va realitzar un tret a l’aire amb el rifle estil AR-15 que portava al damunt. Entre els esvalotadors hi havia James Rosenbaum, que s’abalançà sobre el jove per a arrabassar-li l’arma. En el decurs del forcejament es produïren quatre trets que van ferir mortalment Rosenbaum.

En aquell moment, una multitud perseguí novament Rittenhouse, que pretenia refugiar-se a la zona on es trobaven els efectius policials. En la fugida va ser interceptat per la turba, sent objecte d’apedregades que li impactaren al cap i rebent puntades de peu al rostre. Anthony Huber s’afegí a la pallissa, propinant-li contundents cops al cap i al coll, valent-se d’un monopatí com a arma improvisada. Rittenhouse mirà aleshores de deslliurar-se de l’estomacada fent ús del rifle i acabà disparant un tret que va posar fi a la vida de Huber. Finalment, va tornar a prémer el gatell una darrera vegada, ferint Gaige Grosskreutz, un assaltant que estava apuntant-lo amb una pistola.

Com era d’esperar, l’incident va fer augmentar el clima de tensió als Estats Units entorn de la qüestió racial. Un nivell de polarització política, mediàtica i social, que ha tornat a accentuar-se amb motiu de la celebració del judici contra Kyle Rittenhouse. El jurat, que deliberava des de dimarts, ha absolt el jove, declarant-lo no culpable dels càrrecs que pesaven contra ell. La versió que qualificava els fets de legítima defensa ha prevalgut en el sentit del veredicte.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM