Suborn a funcionaris, ocultació d’efectes adversos i publicitat enganyosa, pràctiques que li han costat a Pfizer centenars de milions de dòlars en sancions

by Redacció

La pràctica de conductes corporatives il·lícites ha sobrevolat tradicionalment la indústria farmacèutica. Una de les empreses del sector que ha estat les últimes dècades objecte de més condemnes per violacions de la legislació aplicable, és la nord-americana Pfizer.

D’acord amb una minuciosa recerca publicada per l’American Medical Association (AMA), l’import de les sancions imposades sobre el laboratori entre els anys 2003 i 2016 s’eleva a més de 160 milions de dòlars. La informació prové del contingut d’expedients tramitats pel Departament de Justícia dels Estats Units, la SEC, l’Agència de Protecció Ambiental americana i els sistemes judicials dels diferents estats del país; als que han tingut accés els investigadors.

Durant aquest curt període de tretze anys, gairebé una vintena de les conductes investigades han tingut com a resultat l’amonestació econòmica contra Pfizer. Entre les activitats il·legals perpetrades per la companyia destaquen el suborn de funcionaris, proveïdors i altres entitats; la publicitat enganyosa; l’anunci de fàrmacs per a usos diferents dels autoritzats pel regulador; la no revelació d’informació negativa sobre els seus productes o l’ocultació de deficiències en el processos de desenvolupament.

La farmacèutica també ha estat penalitzada per accions que atempten contra el medi ambient. Al marge dels imports establerts en concepte de sancions, l’estudi quantifica econòmicament les infraccions incorregudes per Pfizer al llarg d’aquest interval, en un valor equivalent a 2.900 milions de dòlars. Dels tretze anys inclosos en la investigació, la durada de les activitats il·lícites representaria un total acumulat de 5,67 anys.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM