Un jutge invalida el termini de 75 anys sol·licitat per la FDA i ordena fer pública tota la documentació de la vacuna de Pfizer en 8 mesos

by Redacció

L’ingent volum de documentació generada durant el desenvolupament de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19, fou l’argument estrella al·legat per l’Administració d’Aliments i Fàrmacs nord-americana (FDA) per a no difondre-la completament fins a haver transcorregut 55 anys. Amb posterioritat, en descobrir-se desenes de milers de pàgines més de les inicialment previstes, el termini s’allargaria fins als 75 anys.

L’assumpte és objecte de procediment judicial, impulsat per una associació de professionals sense ànim de lucre (Public Health and Medical Professionals for Transparecy), integrada per desenes de científics i docents d’universitats com Harvard o Yale. La FDA proposà al jutge alliberar 500 pàgines de dades amb una periodicitat mensual. Per aquest motiu, de seguir-se la freqüència plantejada, i tenint en compte que el nombre de pàgines implicades supera les 450.000, la demanda de transparència no es veuria satisfeta arribar a l’any 2096.

L’ofensiu termini formulat conculca a la pràctica el dret a l’accés a la informació pública. Amb tota probabilitat, quan s’hagués materialitzat, cap dels membres de l’entitat demandant continuaria viu. El dret de transparència resultaria desvirtuat i la tutela judicial es convertiria en paper mullat. És per això que fa setmanes el jutge ja va ordenar fer pública una part de la informació, incrementant la quantitat de pàgines difoses a cadascun dels venciments programats. Requeriment que va permetre conèixer un primer extracte, que contenia dades inquietants sobre la seguretat de la vacuna i que podrien explicar l’obsessió per a mantenir la documentació en secret.

Aquest dijous el jutge Mark Pittman ha dictat una ordre en què concreta la quantitat de folis que la FDA haurà d’obrir al públic cada 30 dies. El magistrat multiplica per cent el volum de pàgines mensuals respecte de la proposta de la FDA. D’acord amb el requeriment judicial, el termini de 75 anys, qualificat d'”excessivament onerós, es veuria reduït a 8 mesos. Fa valer, per tant, la necessitat d’urgència sostenida en la demanda, tenint en compte la rellevància del contingut i el procés de vacunació massiu endegat sobre la població.

A l’ordre emesa, Pittman apel·la a la necessitat de garantir el dret a l’accés a la informació pública, situant la transparència com un dels pilars per a reforçar la confiança ciutadana respecte de les autoritats. Inequívocament, l’accés al coneixement resulta fonamental en un sistema pretesament democràtic. El titular de la cort federal recorre a cites de reconegudes figures polítiques de la història dels Estats Units en defensa d’un “govern obert”, com James Madison o John F. Kennedy.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM