Les dosis de reforç són inefectives a l’hora d’evitar contagis per Òmicron, d’acord amb un recent estudi israelià

by Redacció

Israel va ser un dels primers països a administrar massivament la vacuna contra la Covid-19 a la seva població. De la mateixa manera, ha estat capdavanter en l’aplicació de dosis addicionals i, des de desembre, centenars de milers d’israelians han rebut la quarta punxada.

Aprofitant la posada en marxa de la nova campanya, el Centre Mèdic Sheba d’Israel va impulsar un estudi per tal de comprovar l’eficàcia de les dosis de reforç. La investigació, dirigida per la professora Gili Regev-Yochay, ha involucrat centenars de pacients i s’ha comparat els efectes produïts pels receptors de la quarta injecció respecte dels integrants del grup control, sobre els quals no s’havia aplicat.

Les conclusions preliminars de la recerca assenyalen que, malgrat detectar-se un increment en els nivells d’anticossos, la dosi de reforç no és òptima per a evitar la infecció per la variant Òmicron, actualment hegemònica. Amb les dades a la mà, Regev-Yochay suggereix que convindria reorientar la campanya i focalitzar-la exclusivament en els col·lectius de risc.

Les evidències obtingudes posen en dubte l’estratègia basada en la vacunació generalitzada amb caràcter periòdic. La tecnologia d’ARNm s’ha demostrat insuficient per a neutralitzar mutacions del SARS-CoV-2 i, al mateix temps, preocupa l’impacte a llarg termini sobre sistema immunitari que suposa sobreestimular-lo constantment.

Segons han informat mitjans locals, la presentació a la premsa dels primers resultats de l’estudi no hauria estat ben rebuda pel govern israelià. Per aquest motiu, el ministeri de Salut hauria forçat el centre responsable de la recerca a emetre un comunicat instant a continuar amb la campanya vacunal.

Our World in Data – El cercle vermell indica l’inici de l’administració de la quarta dosi
Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM