Austràlia va deportar Djokovic contravenint les directrius de l’OMS sobre viatges internacionals

by Redacció

El desenllaç del periple de Novak Djokovic des que va aterrar a l’aeroport de Melbourne ara fa quinze dies és a bastament conegut. Arrest, interrogatoris, aïllament i audiències judicials. Un tractament inhumà que acabà amb deportació, sota arguments que tenien més a veure amb desactivar un potencial creixement social de postures com la seva, que no pas amb la situació estrictament particular del tenista.

Tot i que els responsables de l’Open d’Austràlia havien validat la participació de Djokovic al torneig, el govern del país es mostrà sempre intransigent. Després d’aplicar sobre els seus ciutadans les restriccions sanitàries més dures a escala global, no estava en condicions de permetre-li competir-hi.

Amb menys de 3.000 morts registrats des de l’inici de la pandèmia, els australians han patit fins a sis confinaments, l’obligatorietat de vacunar-se per a determinats sectors i l’amenaça de ser reclosos en centres de quarantena, contra la seva voluntat i malgrat donar negatiu per Covid-19 en proves diagnòstiques. A hores d’ara, mentre se suavitzen les mesures arreu del món, Austràlia Occidental amplia l’ús del passaport sanitari sense notificar-se cap mort des del passat agost.

En la línia de l’estricta gestió implantada, les autoritats federals exigien que Djokovic aportés proves d’haver-se sotmès a la vacuna contra la Covid-19 per a poder romandre a territori australià. No obstant això, aquest requisit d’entrada al país resulta contrari a les indicacions emeses per l’Organització Mundial de la Salut.

La posició oficial de l’OMS en relació amb els viatges internacionals, vigent des de febrer de l’any passat, considera inapropiat establir el certificat de vacunació com a condició per a permetre l’ingrés d’un individu a l’interior d’un país. L’organisme al·lega que no és un instrument útil en termes de salut pública, a causa dels dubtes científics que existeixen respecte de l’efectivitat dels fàrmacs autoritzats a l’hora d’evitar o reduir la transmissió.

De la mateixa manera, l’OMS apunta al fet que la situació vacunal d’una persona no és suficient per a revelar-ne l’estat immunitari. De fet, poques hores abans de decretar-se la deportació definitiva de Djokovic, el director general de l’entitat va convocar el Comitè d’Emergència del Reglament Sanitari que, entre les conclusions que se’n derivaren, s’insistia a rebutjar el requisit de la vacuna com a única via habilitant en viatges internacionals.

 

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM