El discurs de l’odi qualla al Canadà: més d’una quarta part de la població és favorable a l’empresonament dels no-vacunats

by Redacció

La companyia canadenca d’estudis d’opinió Maru Public Opinion va publicar fa pocs dies els resultats d’un sondeig dirigit a determinar la percepció social sobre els ciutadans que han optat per no rebre la vacuna contra la Covid-19. D’acord amb les dades obtingudes, pot afirmar-se que la cohesió comunitària i la convivència han esdevingut víctimes col·laterals de la pandèmia.

D’aquesta manera, la meitat dels canadencs (48%) atribueixen a la decisió dels no-vacunats l’estat de saturació del seu sistema de salut. El triomf d’aquest raonament beneficia directament els gestors públics, que es veuen exonerats de retre’n comptes. Amb una taxa de vacunació que s’eleva al Canadà al 85% de la població, el pes de la responsabilitat recau en la minoria restant.

El 40% dels enquestats culpen també els seus compatriotes no-vacunats d’impedir-los tornar a fer vida amb normalitat, així com el 36% els acusa de posar perill en conjunt de la societat. Encara més esfereïdor és conèixer que a la majoria (54%) no li sabria greu que un conciutadà no-vacunat emmalaltís greument per Covid-19. Un procés de deshumanització, alimentat per institucions i mitjans, que ha provocat que el 48% de canadencs manifesti que no empatitzaria ni tan sols en cas que aquell veí acabés morint.

Pel que fa a mesures específiques, dos de cada tres entrevistats veurien amb bons ulls que s’imposés l’obligatorietat de les punxades a partir dels cinc anys. Per altra banda, el percentatge de ciutadans favorables a impedir l’accés del col·lectiu no-vacunat a tota mena d’establiments públics o privats s’eleva al 77%, malgrat les evidències científiques que neguen l’eficàcia d’aquesta restricció.

S’hi reflecteix igualment el nivell de suport que mereixen altres sistemes per a penalitzar-los. El 61% obligaria els no-vacunats a costejar-se el tractament hospitalari en cas de requerir-ho o bé imposar-los una taxa permanent a raó de 150 dòlars mensuals. Fins a un 37% els hi negarien directament l’assistència per part de centres mèdics finançats per l’administració.

El discurs de l’odi ha arrelat tant, que un de cada tres canadencs negaria als no-vacunats la possibilitat de renovar-se el permís de conduir. Una proposta únicament entesa des d’un ànim de càstig, ja que no té cap mena de relació amb la salut pública. Idèntic ressentiment que condueix el 27% a ser partidaris d’empresonar aquests ciutadans, pel sol fet d’haver exercit drets mèdics elementals i recollits, per exemple, a la Declaració Universal sobre Bioètica i Drets Humans de la UNESCO. Que s’arribi a plantejar-se com a opció en un sondeig ja hauria de fer saltar totes les alarmes.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM