La prestigiosa British Medical Journal exigeix transparència a autoritats i fabricants de vacunes: “Hem de tenir les dades, ara!”

by Redacció

En un inèdit editorial publicat a The British Medical Journal (BMJ), la reconeguda revista científica reclama a farmacèutiques, governs i organismes reguladors una major diligència en publicitar la informació epidemiològica.

S’hi denuncia la “inacceptable” demora per part dels fabricants de les vacunes contra la Covid-19 a l’hora de donar a conèixer les dades relatives al procés de desenvolupament d’aquests fàrmacs. Aquest hermetisme seria un tret compartit tant per Pfizer, Moderna i AstraZeneca, com a principals laboratoris.

En el cas de la nord-americana Pfizer, la companyia hauria anunciat que no començarà a presentar el gruix de les dades obtingudes als assajos clínics fins a mitjans de l’any 2025. El laboratori al·lega que encara està en curs l’estudi principal sobre la seva vacuna. De fet, tal com recorda la BMJ, la data de finalització prevista és el 15 de maig de 2023.

La revista critica que investigadors, metges i el públic general només té accés a articles i conclusions secundàries, passades prèviament pel filtre d’autoritats o de corporacions implicades. Per a aquesta raó, reclamen que es faciliti la disponibilitat respecte dels estudis primerencs i de la totalitat de dades subjacents en brut, per a permetre un “escrutini independent”.

De la mateixa manera, la publicació britànica troba a faltar proactivitat per part dels organismes reguladors, sovint reticents en l’actualització de la informació sanitària. Adverteix que l’opacitat contribueix a generar desconfiança entre la ciutadania i que la indústria farmacèutica compta amb un ingent historial de pràctiques èticament qüestionables i, fins i tot, obertament fraudulentes.

 

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM