Un influent think tank nord-americà recomanava fa tres anys utilitzar Ucraïna per a provocar Rússia fins a l’extrem d’obligar-la a actuar

by Redacció

La RAND Corporation és un dels “think tanks” o laboratoris d’idees més importants dels Estats Units, que situa la política de seguretat nacional com una de les seves principals àrees de recerca. La influència de les tesis que projecta és tan gran que pot advertir-se l’empremta del full de ruta elaborat per l’organització en els esdeveniments que han derivat en l’escalada bèl·lica a hores d’ara a l’Est d’Europa.

En concret, l’entitat publicava el 2019 un extens informe de gairebé 300 pàgines en què formulava amb precisió mesures orientades a debilitar l’adversari rus en el pla internacional. S’analitzen diferents opcions per a fer front a la competència de Moscou des de les perspectives ideològica, econòmica, geopolítica i militar. Dins el capítol de recomanacions geopolítiques, es dedica un apèndix a la qüestió ucraïnesa i sobre com explotar-la en benefici dels interessos nord-americans.

Entre aquestes receptes s’insta Washington a proveir el règim de Kíev d’armes letals. Després de la revolta nacionalista de 2014, els Estats Units van destinar milers de milions de dòlars a entrenar tropes ucraïneses i facilitar-los equipament militar no letal, així com recursos logístics, drons de reconeixement tàctic i equips mèdics. L’ajuda nord-americana havia de servir Kíev per a neutralitzar el desafiament que plantejaren els rebels pro-russos a les regions del Donbass. Un conflicte ininterromput a l’est del país i que els últims vuit anys ha deixat desenes de milers de morts.

El document de la RAND Corporation recull la necessitat de reforçar l’assistència militar a Ucraïna, tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu. És a dir, incloure-hi també l’enviament d’armament letal i no únicament de caràcter defensiu. L’informe justifica la mesura exposant els costs que suposaria per a la Federació Russa. Reforçar la trinxera ucraïnesa a les províncies orientals provocaria un reforç equivalent per part del Kremlin, causant-li pèrdues financeres, militars i humanes.

El text contempla una altra proposta respecte a Ucraïna. Convida els Estats Units i els països aliats a defensar de manera “més contundent” l’adhesió d’Ucraïna a l’OTAN. Intensificant els missatges favorables a la seva entrada a l’Aliança Atlàntica i suggerint-ho com a un escenari plausible, la reacció de Rússia seria ineludible. El nivell d’estrès a què es veuria sotmès el Kremlin davant l’amenaça per a la seguretat nacional, el conduiria a incórrer en un major volum de despesa i a donar una passa endavant. Així, i d’acord amb l’informe, l’acorralament provocat forçaria una resposta agressiva per part de Rússia que la deslegitimaria a ulls del món, la tensaria internament, l’exposaria a severes sancions i, alhora, reforçaria la unitat dels estats occidentals en un front comú contra Putin.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM