Un coronel de l’exèrcit espanyol denuncia la manca d’informació objectiva sobre Ucraïna i la infiltració de serveis d’intel·ligència estrangers als mitjans de comunicació de Madrid

by Redacció

Pedro Baños, coronel de l’Exèrcit de Terra espanyol a la reserva, és un col·laborador habitual dels espais televisius que condueix el periodista Iker Jiménez. El militar, expert en geoestratègia, terrorisme, defensa, seguretat i intel·ligència, ha aprofitat la seva participació aquesta setmana al programa Horizonte de la cadena estatal Cuatro, per a lamentar el fenomen de desinformació que envolta l’actual conflicte a Ucraïna.

Per a Baños, la situació bèl·lica ha permès imposar una sola versió dels fets. A través de la simplificació del relat, s’hauria generat un clima de “fanatisme”, “polarització” i “seguidisme”, alienat amb la posició oficial dels governs occidentals. Les mesures endegades al si de la Unió Europea en relació amb la difusió i l’accés als continguts de determinats mitjans, manifesten l’amenaça de penalització que plana sobre aquelles visions alternatives o “senzillament objectives”.

El coronel condemna sense embuts l’agressió russa i expressa la seva solidaritat amb el poble ucraïnès. No obstant això, davant l’escàs esperit crític que estaria demostrant l’opinió pública nostrada, reclama la necessitat “d’obrir el focus”. D’acord amb l’especialista, la contesa que es viu a l’Est d’Europa és molt més complexa d’allò que s’explica i hi concorren altres interessos geopolítics “dels que ja no es pot parlar perquè està prohibit”.

Pel que fa al paper que estan duent a terme els mitjans de comunicació de casa nostra, el militar denuncia la presència de publicacions als principals diaris espanyols i europeus redactades per individus que treballen per serveis d’intel·ligència estrangers. Persones que, alhora, aprofitarien les reiterades aparicions que gaudeixen a les grans cadenes de televisió per a fer passar propaganda com a informació neutra. En referència a les revistes especialitzades en afers militars, les ha qualificat directament de ser pamflets de l’OTAN.

Per aquest motiu, Baños recomana recórrer a premsa forana, com per exemple de l’Índia o el Pakistan, per tal d’accedir a una cobertura més objectiva, en contraposició amb l’esbiaixada narrativa dominant a Europa. S’ha mostrat entristit per la censura practicada a Occident contra qui es desviï de la línia oficial i ha afirmat que renuncia a continuar comentant sobre la qüestió Ucraïna, a causa de la pressió existent.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM