La diputada Carine Montaner reivindica en solitari la mil·lenària neutralitat del Principat d’Andorra

by Redacció

Malgrat que la ciutadania andorrana no hagi percebut cap canvi en el seu dia a dia d’ençà del passat 3 de març, el suport de la cambra legislativa a l’aplicació de sancions contra Moscou representa un esdeveniment de màxima transcendència per a la història del país.

Fins a 27 dels 28 membres del Consell General avalaren el projecte del govern del Principat, consistent en alinear-se amb les mesures adoptades per les potències occidentals per a penalitzar Rússia, en resposta a l’actuació del Kremlin sobre Ucraïna.

Per mitjà d’aquesta incontestable majoria parlamentària es posava punt final a més de set segles de neutralitat nacional. Una maniobra d’arrossegament en favor d’interessos forans, que posa de manifest una clamorosa manca de perspectiva en els actuals representants polítics.

La neutralitat andorrana no ha estat mai una posició capritxosa, sinó que es tracta d’un pilar fonamental que ha garantit històricament la sobirania i la pau a les Valls d’Andorra, un país envoltat de poderosos estats i mancat d’exèrcit propi.

Davant la pèrdua d’una de les essències del Principat, únicament s’alçà la veu discrepant de la consellera general no adscrita Carine Montaner. La diputada reivindicà la importància de mantenir la tradicional condició andorrana envers els conflictes bèl·lics succeïts arreu del món.

Montaner va apel·lar a la prudència, exhibint des de la tribuna un exemplar del “Manual Digest”, publicat el 1748 i que recopila els usos i costums d’Andorra. Una obra cabdal per a entendre l’estabilitat social i institucional del país, que situa la neutralitat internacional com a element indissociable del benestar de la població andorrana.

De la mateixa manera, Montaner destacà la doble vara de mesurar en la valoració de la recent actuació militar russa respecte de les perpetrades pels Estats Units a altres punts del planeta. Per a la diputada, és perfectament compatible l’enviament d’ajuda humanitària a Ucraïna amb el manteniment de la neutralitat.

La consellera general exigí responsabilitat a la cambra, per a evitar enemistar-se amb una potència nuclear i per a continuar sent un país respectuós i amigable amb la comunitat russa. No obstant això, la votació va tirar endavant i a Moscou la reacció fou immediata: quatre dies després d’aprovar-se les sancions, Rússia incloïa Andorra dins el llistat de països “hostils”.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM