El Ministeri de Sanitat espanyol reconeix no poder acreditar cap cas en què un pacient no-vacunat amb immunitat natural hagi contagiat un tercer després de reinfectar-se

by Redacció

La redacció d’aquest mitjà ha tingut accés a la resolució del Ministeri de Sanitat espanyol d’una petició d’accés a la informació pública, relativa a les dades epidemiològiques que recopilen massivament les autoritats. A l’empara de la normativa de transparència vigent a l’Estat, el sol·licitant demanava conèixer la xifra de casos registrats que complien amb un seguit de paràmetres.

En concret, l’interessat requeria l’administració que exhibís la informació referida a pacients no-vacunats que, havent desenvolupat immunitat natural a causa d’una infecció anterior per Covid-19, haguessin contagiat un tercer després de reinfectar-se. Un criteri de segmentació elemental per a mesurar l’eficàcia de les vacunes, així com la capacitat de la immunitat natural a l’hora d’evitar la transmissió del virus, en comparació amb aquests fàrmacs.

Sorprenentment, la resolució dictada per la directora general de Salut Pública reconeix que el Ministeri no disposa de “dades d’individus que compleixin conjuntament amb els punts especificats”. Per tant, o bé no s’ha registrat cap cas de transmissió produïda per un pacient reinfectat sense vacunar, després d’haver generat protecció natural en un contagi previ; o bé l’executiu no discrimina les dades sanitàries que recull, en funció d’aquestes variables.

Ambdues possibilitats són igualment significatives. Si ens trobéssim davant el primer escenari, el reconeixement del Ministeri obligaria a replantejar l’estratègia pública posada en marxa, entregada de ple a la vacunació. Per altra banda, si la realitat obeís a la segona hipòtesi, assistiríem a un notable dèficit de diligència.

Seria incomprensible que, malgrat l’ingent volum d’informació epidemiològica que disposen pràcticament a temps real i les tècniques de rastreig individualitzat que han desplegat, les autoritats haguessin renunciat a dur a terme una anàlisi que podria proporcionar una informació tan valuosa.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM