Putin respon a les sancions: els països ‘hostils’ hauran de pagar en rubles el gas rus

by Redacció

Vladímir Putin ha formalitzat aquest dijous la intenció anunciada dies enrere, segons la qual s’exigirà als països que han aprovat sancions contra Moscou el pagament en rubles del subministrament de gas rus. Amb la signatura del decret, que tindrà efectes a partir de demà, el president de la Federació Russa respon a les represàlies rebudes per part d’Occident arran del conflicte a Ucraïna.

De fet, la mesura s’ha justificat, en part, per la impossibilitat de disposar dels actius a l’estranger obtinguts a través de l’exportació de gas. Aquests saldos en dòlars i euros s’han vist congelats a causa de les sancions imposades i motiven l’actual maniobra del Kremlin, que vol forçar els països “hostils” a obrir comptes en rubles a bancs russos.

Davant la previsible negativa dels governs europeus d’acceptar les noves condicions, Moscou ha advertit que no fer-ho es considerarà un incompliment contractual que facultaria la suspensió dels acords energètics vigents. La dependència de París i Berlín respecte del gas rus col·loquen el conjunt de la UE en una situació delicada.

Els socis europeus endegaren una bateria de penalitzacions contra Rússia, arrossegats per la posició de Washington, que apareix com a principal beneficiària de la nova configuració de la demanda de gas a l’altra banda de l’Atlàntic. La reacció de Putin, reforçat gràcies a les aliances orientals, agreuja la crisi energètica que pateix el vell continent.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM