Diversos indicis qüestionen la versió de Kíev sobre l’atac a l’estació de Kramatorsk

by Redacció

Tal com ja ha succeït en ocasions anteriors, a l’infame atac de fa pocs dies contra la població civil que s’aplegava a l’estació ferroviària de Kramatorsk, l’han seguit acusacions creuades entre les parts implicades en relació amb l’autoria de l’acció. La cobertura mediàtica a casa nostra tampoc ha estat cap novetat, limitant-se a reproduir acríticament la versió oferida per Kíev.

No obstant això, les imatges captades a l’escenari de la massacre, utilitzades per a il·lustrar les informacions al respecte, conviden a ser prudents a l’hora d’assenyalar-ne la responsabilitat. Les vides de la cinquantena de morts comptabilitats, incloent-hi diversos infants, mereixen no ser usats com a munició de propaganda de guerra.

Fruit de l’abundant material fotogràfic difós després del bombardeig, han aparegut a les xarxes diferents anàlisis que posen en dubte el relat que en culpabilitza l’exèrcit rus. Com a consideració prèvia, s’apunta al fet que la localització afectada es troba en una zona habitada per majoria pro russa, a l’óblast de Donetks, motiu pel qual difícilment encaixa com a objectiu d’un atac indiscriminat rus.

A partir d’aquí, s’acompanyen evidències més concloents. En concret, fan referència a les restes del projectil emprat en la injustificada actuació. Es tracta d’un míssil de tipus Tochka-U, perfectament identificable. Es dona el cas que és una arma utilitzada per les tropes ucraïneses, no pas per l’exèrcit rus. A més a més, el número de sèrie imprès al coet de Kramatorsk el vincula a atacs ucraïnesos anteriors contra els territoris de Donetsk i Lugansk.

La tecnologia d’aquesta mena de projectils, que desprèn de la càrrega explosiva abans de l’impacte i en manté l’estructura gairebé sencera, permet igualment extreure’n altres conclusions. És el cas de l’orientació en què es trobaven les restes del míssil, que indica que fou llançat des del cantó occidental, sota control ucraïnès.

D’acord amb aquesta hipòtesi, la trajectòria estimada del coet situa l’ejecció en un enclavament des d’on s’ha bombardejat repetidament l’est del país, dominat per adversaris de Kíev. El fet que hores abans de l’atac a Kramatorsk el govern ucraïnès hagués cridat la població a dirigir-se a l’estació de tren per a evacuar la ciutat, també ha despertat recels.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM