A finals del passat mes de gener, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, informà que el govern català es disposava a modificar el mètode de recompte dels casos Covid-19. D’aquesta manera reconeixia que fins aleshores s’havien estat registrant com a “pacients Covid-19” ingressos motivats per altres patologies. Una confessió transcendental, que confirmava l’escàs rigor estadístic que ha perfilat el guió pandèmic seguit per les autoritats sanitàries des de 2020.
Les institucions s’havien estat servint de xifres distorsionades per a sobredimensionar la incidència del coronavirus i poder justificar les dràstiques restriccions imposades. Per aquest motiu, es presentà com a un simple ajustament tècnic en el sistema de recompte aprofitant el mateix dia que la Generalitat anunciava la retirada del passaport sanitari.
A partir d’aquí, podria esperar-se que les dades recopilades per l’administració catalana esdevindrien més fidels a la realitat epidemiològica. Des del començament l’executiu ha estat publicant l’evolució de la pandèmia a casa nostra a través del portal dadescovid.cat, que s’actualitza cada pocs dies. L’eina va permetre conèixer com el departament de Salut programava la pràctica de proves diagnòstiques en funció d’allò que més li convenia, a cada moment, a la seva controvertida gestió.
Tot i el volum de xifres que el lloc web ofereix, no possibilita a l’usuari determinar l’abast de la vacuna, ja que no s’hi segrega el nombre d’afectats segons aquest paràmetre. Cal recórrer al portal de dades obertes de la Generalitat per a poder accedir a les dades que inclouen la rellevant variable. S’hi agreguen els valors en brut, requerint-se d’una tasca de tractament de dades previ per a extreure’n conclusions útils.
Amb l’anàlisi del gruix de dades oficials recollides, apareixen circumstàncies demolidores respecte de l’eficàcia de les vacunes. D’acord amb el Govern, a 14 d’abril de 2022 la taxa de ciutadans de Catalunya que comptaven amb la pauta completa era del 79,9%. En canvi, del total de casos de contagi confirmats els 45 dies immediatament anteriors, el 83,23% estaven completament vacunats.
Tanmateix, poc després de posar-se en marxa la vacunació massiva, el fàrmac ja s’havia revelat incapaç de prevenir tant el contagi com la transmissió del SARS-CoV-2. Davant l’evidència que no tenia propietats esterilitzants, es reconduí el discurs per a presentar la vacuna com a garantia de protecció enfront l’agreujament de la malaltia. En aquest sentit, es reduirien les possibilitats de patir complicacions derivades de la Covid-19. La inconsciència del no-vacunat, en canvi, l’exposava a notables riscs d’acabar intubat o traspassant.
Però les dades oficials desmenteixen novament el relat dominant. Segons la informació de la pròpia Generalitat, un 83,7% dels individus hospitalitzats per Covid-19 entre 1/3/2022 i 14/4/2022 disposaven de la pauta completa de vacunació. Pel que fa a l’ocupació d’UCI, el 81,71% de crítics havia rebut adequadament les dosis establertes per les autoritats sanitàries. En el cas de les defuncions registrades en aquest període, gairebé el 86% estava completament vacunat.
En definitiva, les dades oficials dels últims 45 dies manifesten la manca d’utilitat de les injeccions. No eviten ni el contagi, ni la transmissió, ni protegeixen el pacient de presentar quadres clínics greus. En totes les categories d’afectats per Covid-19, els vacunats representen una proporció majoritària, amb un pes específic que supera el nivell de població vacunada respecte del conjunt de la ciutadania.

Per publicar un comentari heu de iniciar sessió.