Biden reacciona a l’adquisició de Twitter per Elon Musk impulsant un “Ministeri de la Veritat”

by Redacció

El nerviosisme que ha provocat el magnat Elon Musk als governs occidentals és palpable. Mentre que Brussel·les ha volgut transmetre que no hi haurà excepcions en l’aplicació de la imminent Llei de Serveis Digitals (DSA), Washington ha respost a la compra de Twitter per part del sud-africà creant un “Ministeri de la Veritat”.

Integrada al Departament de Seguretat Nacional, la nova unitat rep oficialment el nom d’Oficina de Governança de la Desinformació. De la mà d’Alejandro Mayorkas, secretari de Seguretat Nacional, l’administració Biden presentava la iniciativa com a eina per a combatre amenaces internes als Estats Units.

No és casual que l’anunci de la creació de la nova agència s’hagi produït la mateixa setmana que el fundador d’SpaceX ha adquirit Twitter. La sensació general és que Musk pot capgirar la tendència seguida per la plataforma els últims temps que, a través de reiterades actualitzacions a les polítiques d’ús, ha anat adoptant mesures de revisió de contingut cada cop més restrictives.

Així doncs, malgrat atribuir-se a la flamant oficina l’objectiu de “protegir la llibertat d’expressió, la privacitat, els drets civils i les llibertats civils”, sembla més aviat inspirada en el “Ministeri de la Veritat” de la distopia orwel·liana “1984”. L’autèntica missió té més a veure amb assumir directament des del govern federal el control de la informació. Una tasca en gran part externalitzada fins ara a administradors de xarxes afins, ubicats a Silicon Valley.

Al mateix temps, és igualment significativa la designació de Nina Jankowicz per a dirigir la unitat. L’octubre de 2020, fou una de les personalitats més taxatives a l’hora de restar importància a les filtracions dels arxius trobats al portàtil del fill de l’aleshores candidat presidencial, Joe Biden. Jankowicz s’afanyà a qualificar la notícia d'”operació d’influència russa”, per tal de minimitzar-ne l’impacte sobre les perspectives electorals del demòcrata.

A hores d’ara i amb un retard de cinc-cents dies, els mitjans de masses ja n’han reconegut l’autenticitat i la importància de les publicacions que afectaven la família Biden. De retruc, s’ha confirmat el paper de Nina Jankowicz com a element actiu de la desinformació, juntament amb tants d’altres periodistes i -autoproclamats- verificadors. Prometedor.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM