Les administracions imposaren el passaport sanitari malgrat que els experts del Consell Interterritorial van descartar-ne l’eficàcia per a reduir la transmissió

by Redacció

L’Asociación Liberum continua lliurant una crua batalla contra les mesures perpetrades des de les institucions públiques que, d’ençà de 2020, han estat desdibuixant els drets fonamentals de la ciutadania. L’entitat ha impugnat judicialment desenes de decisions adoptades per administracions de tots els àmbits territorials.

Un dels fronts principals és el referit al passaport sanitari. Fruit de la bateria de recursos presentats contra la imposició del certificat a diverses comunitats autònomes, incloent-hi Catalunya, s’aconseguí limitar-ne l’aplicació a determinats territoris.

En el marc d’un dels procediments oberts als tribunals, Liberum sol·licità l’accés a l’informe tècnic de la Ponència d’Alertes del Consell Interterritorial de Salut, de 23 de novembre de 2021, que valorava la conveniència de la implantació del “passaport Covid-19”. A les darreres hores, l’associació ha compartit el contingut del dictamen d’aquest grup d’experts adscrits al Ministeri de Sanitat espanyol.

Les conclusions formulades pels tècnics del Consell Interterritorial són reveladores. S’hi destaca la manca d’evidències científiques respecte de la utilitat del passaport sanitari per a reduir la transmissió del coronavirus. A més a més, s’adverteix del risc de provocar un relaxament en la resta de mesures preventives. Els experts també recorden que no es tracta d’una eina que reflecteixi la realitat de l’estat immunitari subjecte i plantegen el perill d’incórrer en situacions de desigualtat.

En canvi, els únics aspectes positius que recull es basen en les derivades coercitives del certificat per a incentivar la vacunació entre la població. Seria l’única raó a disposició dels governs autonòmics per a defensar-ne l’ús. Un argumentari més polític que no pas sanitari, sense prou entitat per a justificar la implantació d’una mesura tan restrictiva. Tampoc no supera l’imprescindible judici sobre la seva necessitat, proporcionalitat i idoneïtat que, d’acord amb la jurisprudència i la doctrina constitucional, es requereix per a poder limitar drets fonamentals.

Així doncs, l’exigència del certificat de vacunació a l’hora d’accedir a un conjunt d’espais i activitats no comptava amb la justificació adequada des del punt de vista sanitari. L’emissió de l’informe no evità que la mesura continués en vigor a través de successives pròrrogues, fins i tot a Catalunya, on s’obtingué l’aval judicial precisament en una jornada en què que només es registrà una única defunció per Covid-19.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM