El violent intent de boicotejar la presentació a Barcelona d’un llibre crític amb “l’autodeterminació de gènere” acaba disparant-ne les vendes

by Redacció

La fractura que des de fa temps existeix al si del moviment feminista es visibilitzava en la seva màxima intensitat aquest dilluns al centre de Barcelona. Desenes d’activistes LGTBI es concentraven a les portes d’una llibreria amb l’ànim d’impedir la presentació d’un llibre que comptava amb Silvia Carrasco, professora titular d’antropologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i vinculada al feminisme clàssic, com a amfitriona de l’acte.

L’enfrontament entre ambdós corrents es troba en plena escalada, alimentat pel debat relatiu al projecte de llei trans, que també divideix el govern de coalició de l’Estat. Es tracta de diferències que afecten el corpus ideològic fonamental de cadascuna de les sensibilitats i, per tant, les postures s’albiren irreconciliables.

En aquesta ocasió, el contingut de Nadie nace en un cuerpo equivocado (Deusto) ha mobilitzat el col·lectiu trans català, fins al punt que s’ha requerit la presència policial a l’entrada del local que acollia l’esdeveniment. Escrit per José Errasti i Marino Pérez Álvarez, docents de psicologia clínica a la Universitat d’Oviedo, l’assaig rebutja que s’elevi a categoria de dret la denominada “autodeterminació de gènere”.

A parer dels autors, la idea que una persona pugui néixer en un cos equivocat és biològicament impossible. De la mà de les teories queer s’estaria estenen aquesta premissa errònia que, de retruc, empeny molts infants i adolescents a sotmetre’s a agressius tractaments, tant hormonals com quirúrgics. Uns controvertits procediments clínics que els exposen a danys irreversibles.

Les tesis sostingudes a la publicació editada per Deusto han desfermat la còlera dels transactivistes, tal com podia observar-se a les imatges de l’incident difoses a xarxes i mitjans de comunicació. Paradoxalment, l’intent de boicotejar la presentació ha provocat que el llibre s’acabés situant, poques hores després, al capdamunt de les llistes de més venuts en la seva categoria. Si bé la censura avança, la biologia es manté imbatible.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM