Oportú brot global de verola del mico a les portes del decisiu debat a l’OMS sobre el futur Tractat Internacional de Pandèmies

by Redacció

Tal com estava previst al full de ruta aprovat el passat mes de desembre, l’Assemblea Mundial de la Salut, màxim òrgan decisori de l’OMS, debatrà a partir de demà el contingut del futur Tractat Internacional de Pandèmies. Entre els punts més controvertits que ocuparan les converses que mantindran les delegacions dels 194 estats membres, hi ha la cessió de la sobirania nacional i l’increment de les contribucions a l’organització internacional.

La sensació d’urgència motivada per la Covid-19 que existia mesos enrere ha anat decaient. Si més no, això era així fins fa pocs dies. A les portes de l’inici de la transcendental reunió a Ginebra, ha irromput arreu del planeta una nova i inesperada amenaça sanitària. Els casos de verola del mico creixen jornada rere jornada a regions desenvolupades, on fins ara era inexistent.

En aquests moments se n’han confirmat una cinquantena d’infeccions a l’estat espanyol, que juntament amb Portugal i el Regne Unit encapçalen la llista dels més afectats. A última hora d’ahir es coneixia el primer pacient a Catalunya sospitós d’haver contret la malaltia, de la qual ja se’n detecten els primers casos a Austràlia, els Estats Units i el Canadà. A Europa se n’han registrat un centenar.

L’alarma generada no restarà al marge de l’imminent debat a l’Assemblea Mundial de Salut i n’acabarà condicionant el resultat final. En conseqüència, els partidaris d’atorgar majors poders en matèria de salut pública a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en detriment de les competències nacionals, comptaran oportunament amb un persuasiu aliat d’última hora.

I com no podia ser d’altra manera, el nom de Bill Gates torna a veure’s involucrat en aquesta mena de crisis, de nou, per haver-ne formulat sorprenents prediccions per a anticipar-les. El cofundador de Microsoft advertí a finals de 2021 del risc de ressorgiment de la verola a escala global, malaltia erradicada a casa nostra des de 1980.  

El passat mes de novembre la fundació de Gates organitzà a la ciutat de Munic un simulacre basat en un escenari pandèmic provocat per una soca letal de la verola simiesca. Precisament, el magnat nord-americà promou activament l’assignació de més fons i majors prerrogatives en favor de l’OMS, organisme de què n’és principal contribuent privat. 

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM