Separats per una distància de poc més 400 quilòmetres, la passada setmana van tenir lloc a Suïssa, de forma simultània, dos esdeveniments crucials en la reconfiguració del món a mitjà i llarg termini. Mentre que la petita localitat de Davos acollia un any més el Fòrum Econòmic Mundial (WEF), a Ginebra se celebrava l’Assemblea Mundial de la Salut.
Si la primera cercava conjugar els interessos dels líders globals i definir el rumb idoni per a perpetuar l’statu quo, la segona donava forma a un dels instruments que havia d’aplanar el camí als propòsits de Davos. Es tracta del conegut com a Tractat Internacional de Pandèmies, que aplegava importants modificacions sobre l’actual Reglament Sanitari Internacional, en vigor des de l’any 2005.
Les esmenes plantejades contemplaven entregar a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) un poder gairebé absolut en matèria de salut pública. D’acord amb el projecte, que tard o d’hora reeixirà, l’organisme internacional estaria plenament facultat per a determinar l’existència dins un Estat d’una eventual emergència sanitària d’interès mundial, sense necessitat de consultar-ne les autoritats del país.
En la mateixa línia, podria adoptar les mesures que consideri adequades per a minorar-ne l’amenaça, també al marge de la sobirania nacional. La transferència de competències, concentraria la presa de decisions en un reduït grup de buròcrates, desvinculats de tota expressió de la voluntat popular. Amb una decisiva dependència pressupostària d’actors privats, l’OMS tindria via lliure gràcies a l’absència de mecanismes fiscalitzadors i de qualsevol contrapoder regional.
Tot i que el resultat de l’assemblea de Ginebra pugui haver interromput temporalment aquesta ambició, l’OMS continua enllestint la infraestructura necessària per a fer efectiu el domini planetari que no renuncia a exercir. Els responsables de l’entitat estan convençuts que, malgrat els obstacles, el pla serà finalment una realitat, fins al punt que fa mesos que en preparaven una de les eines d’execució fonamentals.
En aquest sentit, la companyia T-Systems, pertanyent al conglomerat alemany Deutsche Telekom, anunciava el febrer haver rebut l’encàrrec de l’OMS per a desenvolupar un sistema global de passaport sanitari. El mecanisme d’identificació digital pretén esdevenir universal i obligatori, amb capacitat per a centralitzar la informació mèdica i farmacològica de tota la Humanitat.