El Pentàgon admet finalment la seva estreta participació els darrers 20 anys en els laboratoris de biotecnologia ucraïnesos

by Redacció

Aquest dijous el Departament de Defensa nord-americà publicava un informe en què s’exposen les tasques en matèria d’armament nuclear, químic i biològic, dutes a terme pels Estats Units des dels anys noranta als territoris que integraven l’extinta Unió Soviètica.

La nota emesa pel Pentàgon ve precedida de diverses denúncies per part de Moscou, que assegura haver intervingut evidències sobre la implicació de Washington en programes biològics amb aplicacions militars, desenvolupats dins les fronteres d’Ucraïna.

Arran del conflicte bèl·lic que té lloc a l’est del continent europeu, el Kremlin s’hauria apoderat d’abundant documentació que sostindria les seves acusacions. Per la seva banda, la Xina exigí immediatament explicacions al respecte als Estats Units.

Finalment, el govern nord-americà s’hi pronunciava durant la jornada d’ahir a través d’una resposta escrita al web del Departament de Defensa. El text reconeix una intensa col·laboració en activitats biotecnològiques executades per autoritats que controlen diverses àrees de la regió.

En relació amb aquesta política a l’estranger, iniciada fa més de 30 anys pel que fa a països sorgits de la desintegració de l’URSS, el Pentàgon declara que té com a objectiu minorar eventuals amenaces, sigui de naturalesa nuclear, química o biològica.

Washington prova així de justificar el patrocini, al llarg de les últimes dues dècades, de prop de mig centenar d’instal·lacions d’aquest tipus a Ucraïna. L’informe vincula les iniciatives en el marc de tractats internacionals de no-proliferació, amb l’ànim d’atribuir-les un caràcter defensiu.

No obstant això, no és la primera vegada que es relaciona agències governamentals dels Estats Units amb investigacions biotecnològiques potencialment letals per la vida humana. És el cas de les filtracions que apuntaven a la participació del NIAID en experiments de guany de funció amb coronavirus.

A partir de tècniques de modificació genètica, es tracta d’una recerca que té com a propòsit augmentar la capacitat lesiva o contagiosa d’un determinat patogen. En aquesta ocasió, les activitats es duien a terme en laboratoris situats a Wuhan.

De la mateixa manera que Ucraïna, la ciutat xinesa resulta ser una ubicació que no es troba sotmesa als estrictes controls i normatives que s’apliquen tant al territori dels Estats Units, com al de la resta d’estats occidentals.

La severitat de la regulació nord-americana, impedeix el desenvolupament d’aquestes pràctiques a l’interior de les fronteres nacionals, a causa de les finalitats militars que les motiven, així com pel risc que suposen per als habitants de la zona.

Lluny de renunciar-hi, el Pentàgon s’empara en imaginatives fórmules de cooperació internacional per tal de deslocalitzar els controvertits programes, destinant-los a indrets on poden gaudir de legislacions més laxes i d’entorns més opacs.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM