The Lancet adverteix la Xina de l’agreujament dels problemes de salut mental provocat pel salvatge confinament sobre Xangai

by Redacció

L’extrema política de “covid zero” endegada per les autoritats xineses no surt de franc. Ben al contrari, el seu desplegament suposa elevats costs. Entre els efectes perniciosos generats, s’hi poden distingir fàcilment aquells que pertanyen a l’ordre econòmic i social. Es manifesten de forma immediata i, a més a més, disposem d’eines per a mesurar-ne l’abast amb precisió.

En altres casos, les conseqüències no resulten tan evidents, encara que el perjudici infligit a les persones sigui major i, fins i tot, pugui prevaldre al llarg del temps molt més enllà de la desaparició de les restriccions causants. L’afectació sobre la salut mental dels ciutadans de la Xina se situa dins d’aquesta categoria i ha merescut l’atenció de la prestigiosa revista mèdica The Lancet, que n’ha dedicat l’editorial del seu darrer número.

El consell editorial ha expressat la seva preocupació davant l’impacte psicològic que pugui derivar-se del bloqueig total imposat a la ciutat de Xangai. La publicació britànica recorda que el 2020 es detectà que, al conjunt del país asiàtic, el 35% de la població patia malestar psicològic, amb motiu de la situació epidemiològica i de la gestió governamental associada. Un de cada tres xinesos “van experimentar angoixa, incloses ansietat i depressió”.

A la Xina, l’adopció de restriccions ha estat especialment fèrria i s’ha aplicat de manera implacable. The Lancet lamenta que per a Pequín la salut mental no sigui -ni hagi estat- una prioritat. L’experiència de les mesures exorbitants implantades aquests dos anys, així com la lleugeresa amb què les autoritats del país activen els protocols més extrems, generen una profunda incertesa en els ciutadans, que es tradueix en l’eclosió de trastorns psíquics.

L’editorial arriba dies després de decretar-se la fi del confinament de Xangai. El dràstic bloqueig s’ha allargat durant dos mesos i ha evidenciat l’escàs valor que el règim xinès atorga als drets i les llibertats humanes més elementals. Un arrest domiciliari executat sobre 26 milions de persones per a evitar una amenaça insignificant. Tant és així que l’onada de contagis que el motivà ha tingut una mortalitat del 0,002% a tota la ciutat.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint