La protecció que brinda la 4a dosi de la vacuna decau abruptament després de la quarta setmana, segons investigadors israelians

by Redacció

L’entusiasme social envers les vacunes de la Covid-19 es dilueix a mesura que es programen noves actualitzacions. Aquest fet s’ha constatat durant la jornada d’avui, en què després d’anunciar-se l’administració universal de la quarta dosi, acabava restringint-se, poques hores més tard, únicament per als majors de 80 anys.

D’ençà de la darrera campanya d’injeccions de reforç, han aflorat múltiples evidències que posen en dubte l’eficàcia de les vacunes. Les dades epidemiològiques registrades per la Generalitat els últims mesos constitueixen una de les proves més clamoroses d’aquesta manca d’efectivitat.

Per altra banda, la necessitat d’aplicar-se dosis periòdiques revela que la cobertura aportada és extraordinàriament efímera. La ràpida caducitat de la protecció oferida en desincentiva l’ús, més encara si es tenen en compte els elevats riscos a què el pacient s’exposa amb cada punxada. De la mà d’un estudi israelià, s’ha concretat la durada dels efectes immunitzants de la 4a dosi.

D’acord amb els autors de la recerca, la defensa proporcionada per aquesta quarta punxada resulta més fugaç que les anteriors. La investigació es basa en les dades de més d’un milió d’individus, obtingudes del Ministeri de Salut d’Israel, que a principis d’any començà a administrar la quarta dosi a la població. L’anàlisi compara les taxes de contagi entre subgrups de subjectes agrupats en funció del nombre de dosis rebudes, així com del temps transcorregut des de la darrera punxada.

L’estudi conclou que la cobertura brindada per la 4a dosi és especialment breu. Tant és així, que l’eficàcia contra el SARS-CoV-2 pateix una forta davallada després del primer mes. En concret, un cop assolida la protecció màxima, que té lloc a la quarta setmana, la cobertura es redueix bruscament: “aquestes troballes suggereixen que la protecció contra la infecció confirmada s’esvaeix ràpidament”.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM