Un estudi al Qatar conclou que l’eficàcia de les vacunes d’ARNm no supera la de la immunitat natural després d’una infecció prèvia

by Redacció

La descomunal quantitat de recursos públics involucrats en les campanyes de vacunació massiva contra la Covid-19 podria haver-se gastat en va. Es tracta d’una de les conclusions que es desprenen d’un article publicat el passat 15 de juny a la revista mèdica The New England Journal of Medicine.

L’objecte de l’estudi, en què han participat més d’una vintena d’especialistes en la matèria, era avaluar l’efectivitat de les vacunes del SARS-CoV-2, així com la relativa a la immunitat natural obtinguda després d’un contagi. Amb aquesta finalitat, s’analitzaren les dades epidemiològiques registrades al Qatar, entre el desembre del 2021 i el febrer del 2022.

Pel que fa a les vacunes, es limità exclusivament a les desenvolupades per Pfizer i per Moderna, ambdues basades en tecnologia d’ARN missatger. A causa del període inclòs, coincident amb plena onada d’òmicron al país àrab, els autors van comparar la protecció enfront d’aquesta variant (BA.1 i BA.2) mostrada per més de 300 pacients, classificats en funció de l’estat de vacunació i de la presència d’infeccions prèvies.

D’aquesta manera, es mesurà el rendiment conferit per la immunitat adaptativa derivada d’un contagi anterior, el proporcionat per la vacunació amb dues o tres dosis i, finalment, l’obtingut per l’anomenada “immunitat híbrida”, que es dona en casos en què concorren vacunació i infecció prèvia. Així mateix, el nivell d’eficàcia de cada subgrup es determinà segons el quadre clínic que presentaren els subjectes arran de la infecció per òmicron: greu, crític o mortal.

Segons les conclusions exposades pels investigadors, “no es van observar diferències notables en l’efectivitat davant de BA.1 i BA.2 d’infecció prèvia, vacunació i immunitat híbrida”. Afegeixen que la protecció contra òmicron assolida per la resposta immunitària innata després d’un contagi anterior per una altra variant, és superior a l’oferida per les vacunes. L’eficàcia de les vacunes inicials a l’hora de fer front a la variant òmicron va demostrar-se “insignificant 6 mesos després de la segona dosi”.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM