La Justícia obliga el govern balear a restituir la doctora apartada per haver advertit dels efectes adversos provocats per les vacunes d’AstraZeneca

by Redacció

Un jutjat de Palma ha tombat la decisió de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears de suspendre per un període de quatre anys la doctora de l’Hospital Mateu Orfila que denuncià públicament els efectes adversos de la vacuna comercialitzada per AstraZeneca.

El maig de 2021 l’administració balear incoà un expedient sancionador contra la doctora Nadiya Popel, entre d’altres, per les manifestacions esgrimides per la professional en relació amb les vacunes de la Covid-19 i que foren recollides pel portal Menorca-Es Diari.

Després d’atendre fins a 19 pacients en un sol mes que acudien per molèsties relacionades amb l’administració de la vacuna, la metgessa relatà als mitjans la realitat viscuda des del servei d’urgències de l’hospital de Menorca on exercia.

El setembre de l’any passat, la Conselleria aprovà la resolució que sancionava la doctora amb la suspensió de feina i sou durant quatre anys, incloent-hi la prohibició pel mateix període d’exercir la medicina al conjunt de centres públics de les Illes.

El govern balear decidí apartar-la per haver alçat la veu sobre els riscos inherents al fàrmac d’AstraZeneca, malgrat que a mitjans del mes de març de 2021 vuit països europeus ja havien interromput la campanya de vacunació amb les dosis d’aquest fabricant, a causa del preocupant volum d’efectes indesitjats associats. El mateix Ministeri de Sanitat espanyol replicà la mesura arreu de l’Estat al cap de pocs dies.

Desestimades les seves al·legacions, Popel impugnà finalment la decisió davant els tribunals. En el marc del procediment judicial que se n’obrí, el jutjat contenciós-administratiu de Palma que haurà de resoldre el recurs ha dictat una interlocutòria per la qual obliga la Conselleria a readmetre l’empleada.

D’aquesta manera, la doctora es reincorporarà al seu lloc de treball al Mateu Orfila els pròxims dies, tal com també n’informava fa pocs dies el digital Menorca-Es Diari. Així ho estableix el pronunciament de la magistrada, que ha estimat la sol·licitud de la mesura cautelar formulada per l’advocat de Popel.

La interlocutòria consideraria que, en atenció a les declaracions que motivaren la sanció, la continuïtat de la metgessa al càrrec que ostentava no suposa cap risc ni per a la salut dels pacients ni per a l’interès públic.

Per la seva banda, la Fiscalia hauria assenyalat amb anterioritat que l’actuació de la Conselleria de Salut va comportar una vulneració en el dret a la llibertat d’expressió de la doctora.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM