Un jutge ordena suspendre la vacunació infantil a l’Uruguai

by Redacció

Un jutjat de l’Uruguai decretava el passat dijous la interrupció “immediata” del procés de vacunació sobre els menors de tretze anys al país sud-americà. L’aixecament de la suspensió queda condicionat al fet que les autoritats sanitàries facin pública la composició íntegra d’aquests fàrmacs contra la Covid-19.

El dèficit d’informació facilitada al pacient és precisament l’argument amb què un grup de ciutadans sol·licitaren l’empara dels tribunals. La sentència, dictada pel jutge Alejandro Recarey, reconeix la manca de transparència present en la campanya de vacunació, que implica una vulneració en el dret fonamental a un consentiment informat.

Tot i mostrar-se disposat a acatar la resolució judicial, el govern uruguaià ha expressat la seva voluntat de recórrer-la. Fins al moment, ni l’executiu ni Pfizer han satisfet els requeriments d’aportació d’informació formulats pel magistrat en el marc del procediment.

Tanmateix, el jutge recorda que el caràcter voluntari de la vacuna no n’eximeix els responsables de l’obligació d’entregar al pacient la informació adequada perquè aquest pugui prestar-ne un consentiment vàlid.

L’opacitat que envolta els contractes entre l’Estat i els fabricants de les vacunes, així com la impossibilitat per part de la ciutadania de conèixer els aspectes essencials relacionats amb aquests fàrmacs, conculquen els drets d’autodeterminació del pacient.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM