El conseller Jaume Giró assenyala els Estats Units com a principal beneficiari de la guerra a Ucraïna

by Redacció

Amb motiu de les mesures presentades pel govern espanyol per a fer front als efectes de la inflació, Jordi Basté ha entrevistat aquest dimecres el responsable d’Economia i Hisenda del Govern de la Generalitat. El conseller Jaume Giró ha qualificat de populistes i ineficaces les propostes anunciades per l’executiu de Pedro Sánchez. Ha retret igualment la Moncloa que, donades les circumstàncies, s’hagi enemistat amb Algèria, principal proveïdor de gas a la península.

Davant els micròfons de RAC1, Giró també ha lamentat que no s’actuï sobre les causes de fons que provoquen la imparable escalada de preus i, en canvi, s’adoptin decisions, únicament de cara a la galeria, que continuaran apujant l’endeutament públic. Malgrat declarar-se optimista, adverteix de la gravetat de la situació inflacionària actual, que empobreix dia rere dia el teixit econòmic i productiu del país.

La inestabilitat vigent en els mercats energètics acaba repercutint sobre el conjunt del sistema econòmic. Per aquest motiu, Giró reclama un esforç més intens de cara a trobar una solució de pau a la guerra que es viu a l’est d’Europa. Tanmateix, ha volgut deixar clar que tot i haver-se agreujat arran del conflicte ucraïnès, l’origen del problema inflacionari s’inicià mesos abans d’activar-se l’operació del Kremlin.

El titular d’Economia ha lamentat que no s’estigui treballant prou en les alternatives diplomàtiques per a posar fi a la confrontació armada. Ans al contrari, considera que l’OTAN persisteix en amenaçar Moscou. En paral·lel, la prolongació del conflicte posa seriosament en risc el benestar de la ciutadana europea, a causa de l’elevada dependència dels membres de la Unió als recursos energètics de Rússia.

A parer seu, les crides des de Brussel·les a l’embargament de les matèries primeres russes s’han demostrat impracticables i desvinculades de la realitat. Mentre Europa s’aboca al precipici carregant amb els costs de la guerra, Giró ha volgut destacar que “els Estats Units no s’hi juga res”. No només això, sinó que Washington se n’aprofita incrementant les vendes d’armament i gas a Europa: “cada dia arriben aquí, a Barcelona, vaixells de fracking” nord-americà, més car i contaminant. “A Europa hem de mirar per nosaltres”, ha sentenciat el conseller.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM