Facebook s’està apoderant de forma encoberta de les dades sanitàries de la població

La recopilació i el processament de la informació personal dels usuaris amb finalitats publicitàries sintetitza el model de negoci de companyies digitals com Facebook. En aquest sentit, a través dels hàbits de navegació els internautes les proporcionen inconscientment un recurs d’incalculable valor.

No és exagerat considerar que Mark Zuckerberg ens coneix millor que nosaltres mateixos. La creixent competència al sector de la Big Tech impulsa el desenvolupament d’algoritmes i tecnologies de rastreig cada vegada més sofisticades. Malgrat ser menys perceptibles, les noves tècniques resulten, alhora, més invasives sobre la privacitat dels ciutadans.

Així ho constata una recent recerca publicada a The Markup. Segons l’informe, 33 dels 100 hospitals més importants dels Estats Units tenen instal·lada a les seves pàgines web un pixel de seguiment de Meta, matriu de Facebook. Per mitjà d’aquesta eina, es recull el comportament de l’usuari al web, així com el conjunt de dades que hi facilita, expressament o implícita.

Aquesta pràctica permet Facebook relacionar identificadors com l’adreça IP o l’adreça de correu del dispositiu, ambdós capaços de vincular-se a una persona concreta, amb la informació sanitària que l’individu revela durant la navegació. Des de sol·licituds de cita mèdica fins a la descripció de símptomes, passant pel consum de fàrmacs o l’interès envers determinades patologies, constitueixen el conjunt de dades recopilades.

Un tipus d’informació especialment protegida per les regulacions en matèria de protecció de dades personals i que Facebook se n’apoderava sense advertir-ne l’usuari. Per descomptat, tampoc en demanava el degut consentiment de l’afectat. Així doncs, fins i tot l’esfera íntima mereixedora de la màxima confidencialitat és explotada per l’empresa de Zuckerberg, que la posa al servei dels seus autèntics clients: els anunciants.

Contingut relacionat: