La hipòtesi que situa el “pacient zero” de la Covid-19 al famós mercat humit de la ciutat xinesa de Wuhan va ser imposada oficialment des de l’inici de la pandèmia. L’adopció acrítica i generalitzada d’aquest axioma va permetre allunyar les sospites sobre el principal biolaboratori del país, ubicat a la mateixa localitat.
Entre els factors que possibilitaren la prevalença de la teoria que imputa la procedència del SARS-CoV-2 a un fenomen de la naturalesa, hi destaca el suport rebut per part de veus autoritzades. En aquest sentit, fou determinant la influència exercida per un article publicat el març de 2020 a la revista Nature Medicine que avalava el supòsit de l’origen natural del coronavirus.
Un dels coautors de l’article és Ian Lipkin, director del Centre d’Infeccions i Immunitat de la Universitat de Columbia. Transcorreguts més dos anys d’ençà de publicar-se, una investigació realitzada pel col·lectiu US Right to Know ha revelat els lligams existents entre el viròleg i EcoHealth Alliance, organització vinculada a l’Institut de Virologia de Wuhan.
Precisament, per mitjà d’una filtració de principis d’any vàrem saber que EcoHealth Alliance va impulsar programes de recerca de “guany de funció” sobre coronavirus transmesos per ratpenats. Els experiments gènics implicats, destinats a obtenir versions més potents i contagioses del patogen, tingueren lloc a biolaboratoris radicats a Wuhan. La iniciativa comptà amb la col·laboració de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID) dels Estats Units, sota la direcció del Dr. Anthony Fauci.
Ni Lipkin ni Nature Medicine informaren de les connexions que unien el científic amb un dels actors més destacats en les activitats desenvolupades a les instal·lacions de biotecnologia de la ciutat xinesa. Fins al 2014, la mateixa EcoHealth Alliance conferia a l’expert la condició de “soci” de l’entitat, tal com pot comprovar-se al seu arxiu web. Tanmateix, hi ha continuat implicat, participant en l’elaboració de més d’una desena d’articles coordinats per l’organització.
La rellevància de l’article del març de 2020 no és fútil. Fixà els fonaments que servirien per a descartar la responsabilitat dels biolaboratoris de Wuhan en relació amb l’esclat de la pandèmia. Juntament amb la desídia de l’OMS i l’opacitat de Pequín, s’obstaculitzaria la necessària investigació. Amb tot, l’ocultació de la concurrència de conflictes d’interès de primer ordre en la configuració del relat que s’imposà, obliga a revisar-lo íntegrament.