El Congrés dels EUA acull una investigació sobre les morts a les residències, mentre a Catalunya és bloquejada pels partits

by Redacció

Congressistes republicans han aconseguit que s’investigui des de la Cambra de Representants dels Estats Units l’exorbitant xifra de defuncions registrades durant la pandèmia a les residències geriàtriques de l’estat de Nova York.

Tot i les reiterades demandes d’informació, les explicacions ofertes per les autoritats estatals han estat, fins al moment, insuficients. La gestió entre els anys 2020 i 2021 dels centres geriàtrics de Nova York està al punt de mira d’ençà que es destapés que el govern demòcrata n’havia falsificat el nombre de morts, rebaixant-lo a la meitat.

Per aquest motiu, passarà a ser objecte d’examen per part de membres del Congrés, gràcies a una iniciativa del Partit Republicà, que considera del tot escassos els processos de fiscalització impulsats per l’executiu de l’Estat.

Una investigació que es durà a terme amb llums i taquígrafs, a diferència de l’endegada al parlament català. A casa nostra, la insòlita aliança dels representants d’ERC, Junts, PSC i Vox ha permès que es produeixi a porta tancada.

Segons dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), únicament l’abril de 2020 van registrar-se més de 4.000 morts a les llars per a gent gran de Catalunya, superant la xifra de defuncions atribuïdes a la Covid-19 que tingueren lloc fora de les residències durant el mateix període.

Malgrat les nombroses evidències d’una atenció inadequada, dels controvertits protocols que impedien el trasllat d’usuaris a centre sanitaris, de l’inhumà aïllament dels avis i d’uns procediments farmacològics més que qüestionables, la majoria legislativa opta per passar-hi pàgina.

Pel que fa a les denúncies presentades als tribunals, un 90% estarien sent arxivades d’acord amb Amnistia Internacional. Per si no n’hi hagués prou, la responsable de Salut en aquells temps infausts ha assumit fa pocs dies les funcions de la presidència del Parlament.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM