L’excés de mortalitat com a oportunitat de negoci: Catalana Occidente adquireix el 100% de la funerària Mémora per 387,5 milions

by Redacció

El sotrac econòmic que va viure el món els anys 2020 i 2021 suposà l’esfondrament massiu d’empreses i una inestabilitat laboral sense precedents. Els senyals de col·lapse sistèmic s’estenien entre regions i es contagiaven sector a sector. Paradoxalment, les deu personalitats més riques del món duplicaren la seva fortuna durant el mateix període.

Sabem que els diners mai no dormen. També, que les grans corporacions són capaces d’entomar les calamitats socials amb prou distància per a trobar-hi escletxes d’on treure’n profit. N’és bon exemple la recent adquisició de la totalitat de la funerària Mémora per part de Catalana Occidente.

Rere l’operació, tancada per 387,5 milions d’euros, s’amaguen els efectes provocats pel preocupant excés de mortalitat que es viu arreu d’Occident. Aquest inquietant fenomen ha incidit tant en el sector assegurador com, òbviament, en el dels serveis funeraris. No és casualitat que els dos actors implicats en la compravenda es corresponguin a cadascun d’aquests mercats.

Pel que fa a l’àmbit assegurador, els principals conglomerats nord-americans adverteixen des de fa mesos de les tensions financeres causades per la sobremortalitat registrada, de forma sostinguda, els darrers temps. Lincoln National, situada entre les cinc companyies d’assegurances de vida més grans dels Estats Units, registrà el 2021 un augment del 163%, respecte de l’any anterior, en les indemnitzacions pagades arran de les pòlisses de decés subscrites.

I no és l’única perjudicada. OneAmerica, dedicada al mateix negociat, detectà un increment de defuncions entre treballadors de 18 a 64 anys durant el tercer trimestre de 2021. Així doncs, l’actual excés de mortalitat ha resultat tan inesperat, que ni tan sols va entrar en els càlculs de risc elaborats pels actuaris més reputats del món.

L’abundant quantitat de dades de què disposa el sector, permet descartar les asseguradores que la sobremortalitat s’expliqui en exclusiva per la Covid-19 i pel factor climàtic. En aquest sentit, el Dr. Harvey Risch, prestigiós epidemiòleg de la Universitat de Yale, anticipa una imminent onada de reclamacions de les companyies d’assegurances contra els fabricants de vacunes de la Covid-19, per haver formulat previsions distorsionades sobre la incidència d’aquests fàrmacs. Incloent-ne les expectatives al voltant de la seguretat.

Catalunya no és aliena a les pertorbacions financeres que afecten el mercat assegurador, perquè pateix, alhora, aquest inquietant fenomen demogràfic. De fet, el conjunt de l’Estat encapçala a Europa l’excedent de mortalitat registrada per damunt de l’esperada. És aquest el context en què s’emmarca el moviment del grup Catalana Occidente, un dels líders en la contractació d’assegurances de vida a Espanya.

Amb l’adquisició de la barcelonina Mémora, primer prestador de serveis funeraris a la península, Catalana Occidente prova de minimitzar les conseqüències de la imprevista conjuntura provocada per aquesta inquietant sobremortalitat. La companyia entra de ple en un mercat on també es fa explícit l’excés de mortalitat sobrevingut. En aquesta ocasió, disparant-ne el volum de facturació.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM