Amb l’inici de la campanya de vacunació massiva començà a visibilitzar-se una gran quantitat de testimonis de dones que referien trastorns en la regla. Les alteracions reportades eren de diversa naturalesa: hemorràgia més abundant, sagnat més durador, escurçament o allargament de l’interval entre períodes, sagnat intermitent o un major dolor.
Moltes usuàries en compartien experiències personals a través de les xarxes i els sistemes de monitoratge d’efectes adversos el registraven com un dels fenòmens més usuals. Hom podia advertir d’aquesta circumstància al seu propi entorn social o familiar.
Malgrat el volum d’evidències al voltant d’aquest extraordinari nombre d’incidències notificades d’ençà d’arrencar-se el procés de vacunació, les autoritats s’afanyaren en desvincular els casos de desordre menstrual de l’administració del fàrmac contra el SARS-CoV-2.
Però com ja ha succeït amb tantes d’altres realitats, allò que inicialment oculten i després titllen de desinformació, acaba finalment essent reconegut de manera oficial, sovint per la porta del darrere. En aquesta ocasió, fa pocs dies el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) recomanava les dones vacunar-se un cop finalitzada la fase d’ovulació per tal d’evitar l’aparició d’aquests trastorns.
L’agència estatal espanyola, adscrita al Ministeri de Ciència i Innovació, admetia d’aquesta manera la relació causal existent entre la punxada i l’increment de desordres menstruals en la població femenina. Una vinculació, científicament constada, que portals autoproclamats “verificadors”, com és el cas de Verificat, encara desmentien no fa ni cinquanta dies.