“La noia de la perla”, una de les obres més famoses del pintor neerlandès de mitjans del segle XVII Johannes Vermeer, ha estat l’últim objectiu de l’onada d’atacs vandàlics contra el patrimoni històric perpetrats darrerament en nom del medi ambient. Aquesta pràctica s’ha intensificat d’ençà que, dies enrere, dues joves llencessin sopa de tomàquet sobre “Els gira-sols” de Van Gogh, exposat a la National Gallery de Londres.
Rere la campanya hi ha grups ecologistes com Just Stop Oil o l’alemany Letze Generation, responsable de l’abocament, diumenge passat, de puré de patata damunt d’un dels quadres de Claude Monet al Museu Barberini de Potsdam, a Alemanya. L’impacte mediàtic obtingut incentiva l’efecte mimètic d’aquestes controvertides accions contra obres d’incalculable valor artístic.
Es tracta d’unes performances que serien inconcebibles si les organitzacions implicades no disposessin d’un considerable nivell de recursos econòmics. Una realitat que pot explicar-se per les informacions que han transcendit recentment i que situen diversos hereus de fortunes com la dels Rockefeller o de Walt Disney com a principals patrocinadors d’aquest moviment. Milions de dòlars provinents de les famílies més opulents del món sufraguen la capritxosa destrucció del bagatge cultural europeu.
A Catalunya no som aliens a la irracional moda promoguda per aquests ociosos personatges, pertanyents a acabalades nissagues familiars. En trobem un bon exemple en un dels artefactes amb què el magnat George Soros opera a casa nostra: Verificat. Aquest portal, autodenominat verificador de fets, compta amb redactores que fan gala del seu fanatisme a través de les xarxes socials, fins al punt de defensar els atemptats contra el llegat pictòric d’il·lustres figures com Van Gogh. Una exhibició pública de sectarisme, del tot incompatible amb la pretesa neutralitat amb què el mitjà pretén embolcallar la seva tasca informativa.

Per publicar un comentari heu de iniciar sessió.