El Ministeri de Defensa del Brasil no descarta la possibilitat de frau electoral en la victòria de Lula

by Redacció

Soroll de sabres al Brasil. Aquest dimecres el Ministeri de Defensa del país remetia al Tribunal Superior Electoral (TSE) les conclusions obtingudes després d’haver revisat el sistema de vot electrònic emprat al procés electoral del passat mes d’octubre.

D’acord amb la nota aclaridora publicada la jornada d’ahir pel ministeri, l’informe no exclou la possibilitat de l’existència de frau o “inconsistència en les màquines de votació electrònica”. Destaca que es produí una bretxa de seguretat a causa de “l’ocurrència d’ordinadors accedint a la xarxa del TSE durant la compilació del codi font”.

Tanmateix, no es descarta la influència d’un “codi maliciós” amb capacitat de distorsionar el correcte funcionament de la infraestructura electoral. Més enllà dels aspectes tècnics, s’apunta al fet que s’obstaculitzà la tasca inspectora, restringint “l’accés adequat dels tècnics al codi font i a les biblioteques de software desenvolupades per tercers”.

El trasllat de l’informe a l’autoritat electoral es produeix enmig de massives protestes que, de forma ininterrompuda, protagonitzen partidaris de Bolsonaro d’ençà que els resultats oficials atorguessin la victòria a Lula. Diverses mobilitzacions tenen lloc a l’exterior de les casernes militars, on els concentrats demanen una actuació de l’exèrcit davant el presumpte frau durant les eleccions.

En paral·lel, el procés de transició governamental segueix formalment en marxa i el president sortint ha optat per la prudència, almenys de portes enfora. No obstant això, arran de la transcendència de l’informe de Defensa, en què sol·licita el TSE una anàlisi exhaustiva del sistema de votació, Bolsonaro convocava d’urgència una reunió amb els màxims responsables del ministeri i de les Forces Armades.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM