Investigació federal contra el fundador de la fallida FTX, patrocinador de Biden, estrella de Davos i soci del règim ucraïnès

by Redacció

La tercera plataforma d’intercanvi de criptomonedes, FTX, es declarava oficialment en fallida financera el passat 11 de novembre. L’ensorrament va precipitar-se d’ençà que, només 10 dies abans, transcendissin preocupants informacions sobre la seva solvència, principalment per una excessiva exposició a causa de la poca diversificació dels actius que posseïa.

S’acusà directament Sam Bankman-Fried, fundador i CEO de la companyia, de destinar dipòsits de clients de FTX per a operar amb Alameda Research, una firma d’inversions que també administrava l’empresari. Una operació sistemàtica que s’executava sense el coneixement dels usuaris i emprant sofisticades tècniques d’enginyeria informàtica per a ocultar-la.

Amb les primeres notícies es produí una onada de peticions de reemborsament per part dels clients de FTX, agreujant encara més la crisi de liquiditat de la plataforma. Les sol·licituds de retirada de fons creixien exponencialment mentre el valor de l’empresa, així com el de la seva pròpia criptomoneda, s’ensorraven als mercats financers.

Incapaç de satisfer el volum de demandes de reemborsament, FTX certificà el seu col·lapse divendres passat, formulant davant el regulador nord-americà la declaració formal de fallida. Des d’aquest moment arrencaria una investigació per part de la Comissió de Borsa i Valors (SEC) sobre possibles pràctiques fraudulentes i irregularitats en la gestió societària.

No és l’únic problema a què s’enfronta Bankman-Fried, a qui fins no fa gaire se li atribuïa una fortuna d’entorn els 15.600 milions de dòlars. En aquest sentit, el Departament de Justícia dels Estats Units també investiga el magnat, que davant un comitè del Congrés el passat 2021 podria haver mentit en relació amb la situació real de la companyia. Aleshores la cambra baixa estava controlada pel Partit Demòcrata, que els últims anys ha tingut Bankman-Fried com un dels seus grans mecenes.

D’acord amb el portal OpenSecrets, en el període electoral 2021-2022, l’artífex de FTX ha realitzat donacions en favor de candidats demòcrates per valor de gairebé 40 milions de dòlars. Aquesta xifra el situava com a segon màxim patrocinador demòcrata, només superat pel sinistre George Soros. Bankman-Fried era igualment un dels grans benefactors del Fòrum Econòmic Mundial (WEF), amb què compartia una mateixa visió del món. Precisament, Davos s’ha afanyat els últims dies per esborrar les mostres de la seva associació amb el jove empresari, que al maig va ser convidat per a dur a terme una a la reunió anual celebrada per la institució de Klaus Schwab.

Així mateix, els procediments oberts contra Bankman-Fried contribuiran a esclarir-ne la relació establerta amb el règim de Kíev. El govern ucraïnès obrí el passat mes de març una plataforma digital que li permetia rebre ajudes en forma de tokens i convertir-les en diner fiduciari que ingressava al Banc Nacional. Aquesta iniciativa comptà amb el suport decisiu de FTX, plenament alienada amb Zelensky. Després de destapar-se la trama fraudulenta que ha provocat la implosió de la companyia, s’han disparat les suspicàcies al voltant d’aquesta aliança. Caldrà esclarir, per tant, com s’ha produït i on s’ha destinat realment el mil milionari flux de diners públics en què representants patrocinats per Bankman-Fried han aprovat ajudes mil milionàries en benefici del govern de Kíev que, al seu temps, feia negocis amb el magnat.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM

Descobriu-ne més des de L'Alternatiu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint