Pequín desplega la seva potent capacitat de vigilància electrònica per a aplacar les protestes ciutadanes contra la política de “zero covid”

by Redacció

Des d’aquest dilluns, als carrers de les principals ciutats xineses s’ha intensificat la presència policial, amb la finalitat que no es repeteixin les massives manifestacions dels darrers dies contra les draconianes mesures sanitàries adoptades pel règim. Les dràstiques restriccions imposades de fa temps en nom de la denominada política de “zero covid”, són tan desproporcionades que han provocat una mobilització social inèdita durant dècades a la Xina.

L’espurna que ha encès l’onada de protestes es produí el passat 25 de novembre, després que l’incendi en un edifici afectat pels bloquejos a la ciutat d’Urumqi (Xinjiang) es cobrés la vida d’una desena de residents. Veïns de la localitat, que atribuïren a les restriccions sobre la mobilitat la demora dels serveis d’emergència i el fatal desenllaç, van ocupar els carrers per a exigir la fi dels bloquejos.

Ràpidament, les manifestacions es contagiarien a poblacions com Xangai, Wuhan i, també, Pequín, capital del gegant asiàtic. El seguiment més gran ha tingut lloc el cap de setmana, quan participants han tombat tanques que delimitaven zones urbanes de confinament, han destrossat cabines dedicades a la detecció del coronavirus o, fins i tot, han reclamat la dimissió de Xi Jinping.

Davant l’inaudit clima de rebuig social envers les autoritats, el Partit Comunista Xinès ha optat per combinar un fort desplegament d’efectius policials als carrers amb l’ús de la tecnologia de vigilància ciutadana per a reprimir la mobilització. D’aquesta manera, les últimes hores funcionaris del règim han pogut interrogar persones a qui prèviament han situat en algun dels punts de la protesta.

La mateixa aplicació per a mòbils dedicada a rastrejar contagis per Covid-19, ha servit en alguns casos per a determinar la localització dels manifestants. Alhora, l’elevada implantació de dispositius de reconeixement facial també és posada al servei de l’actuació repressora. Tot plegat, es complementa amb el sistema de crèdit social xinès, que, en moments crucials com l’actual, s’erigeix en un efectiu mecanisme de submissió i control permanent.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM