Washington va dinamitar el Nord Stream, segons la investigació d’un Premi Pulitzer

by Redacció

El reconegut reporter de guerra i guanyador d’un premi Pulitzer, Seymour Hersh, compartia aquest dimecres els resultats d’una investigació sobre l’autoria del sabotatge contra el gasoducte Nord Stream 1, ocorregut el passat 26 de setembre.

D’acord amb la recerca del reputat periodista, l’Administració Biden és responsable de l’explosió que deixà inutilitzada la infraestructura amb què Rússia proveïa gas natural tant a Alemanya com a bona part de l’Europa Occidental.

Segons Hersh, al llarg de nou mesos, es gestà a Washington un pla secret que desembocaria el juny de l’any 2022 amb la col·locació per part de bussejadors de la Marina nord-americana de mines submarines de C4 als oleoductes que travessen el Marc Bàltic.

L’operació hauria estat possible gràcies al suport rebut per part de les autoritats noruegues que, entre d’altres, assumiren l’encàrrec de llençar el dispositiu que va permetre l’activació remota dels artefactes, mesos després d’haver estat col·locats.

La publicació parteix de la informació obtinguda d’una font anònina a la qual atribueix un “coneixement directe de la planificació operativa”. Aquest contacte privilegiat permet al periodista oferir detalls precisos en relació amb la planificació i l’execució de l’operatiu.

L’investigador vincula l’acció al Bàltic a la preocupació demostrada per Washington al llarg de 2021, respecte de la imminent finalització del Nord Stream 2 i de la intenció de les autoritats alemanyes de posar-lo en funcionament.

En aquest sentit, Hersh cita algunes intervencions del president Joe Biden, així com de la subsecretària d’Afers Polítics del govern federal dels Estats Units, en què adverteixen de la possibilitat de neutralitzar la nova infraestructura gasística.

Es dona el cas que aquestes declaracions intimidatòries es formularen quan encara no havia esclatat la guerra a Ucraïna. De fet, el periodista fixa l’inici de les preparatòries del pla per a bombardejar el Nord Stream mesos abans que Moscou executés l’operació militar.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM