Clatellot d’Elon Musk als autodenominats “verificadors de fets”

by Redacció

Aquest dijous n’Elon Musk etzibava una sonora bufetada a aquells periodistes i organitzacions que s’autodenominen “verificadors de fets”. Com no podia ser d’altra manera, ho ha fet a través d’una piulada a Twitter, plataforma que adquirí la tardor passada.

En un breu missatge l’empresari afirmava amb contundència que “els anomenats verificadors de fets són enormes mentiders i increïblement esbiaixats”. Responia així a una publicació que recollia un estudi segons el qual el 99,5% de les donacions a campanyes polítiques realitzades per aquest tipus de professionals als Estats Units són en benefici del partit demòcrata.

Es tracta de dades objectives que conviden a desconfiar de la prestesa neutralitat amb què es presenta aquesta modalitat de periodisme. De fet, ja fa temps que se’ls hi veu el llautó, també als fact-checkers de casa nostra, entregats a interessos espuris.

Malgrat presumir d’imparcialitat i de fonamentar la seva feina en dades objectives, l’activitat d’aquests mitjans acaba destil·lant irremeiablement els biaixos personals i les creences subjectives presents en redactors, editors i patrocinadors.

D’entrada, la mateixa selecció de temes a tractar, prioritzant-ne uns en detriment d’uns altres, mai no és innocent. Alhora, la tria de les institucions, les fonts i els experts utilitzats en el procés de verificació estarà sempre condicionada, sigui de forma conscient o inconscient, pels apriorismes ideològics dels periodistes.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM