Els usuaris de Twitter neutralitzen l’enèsim intent de manipulació informativa de Verificat

by Redacció

Amb motiu de la polseguera aixecada per la presentació al Marroc del pla pilot per a implementar Renda Bàsica Universal a càrrec de la Generalitat, el portal Verificat n’ha sortit al pas aquest dimarts, en un intent de revertir els efectes aclaparadorament negatius que la notícia ha generat en l’opinió pública catalana.

En aquesta ocasió, el despropòsit de la iniciativa del Govern era tan flagrant que nombrosos usuaris han detectat des del primer moment la matussera intervenció en la polèmica per part dels -autodenominats- verificadors de fets.

El mitjà ha desplegat les tècniques de confusió habituals, recorrent a fonts directament implicades en la controvèrsia, a una selecció d’estudis condicionada per un clamorós biaix de confirmació i, finalment, a la inclusió de valoracions subjectives camuflades sota un vel d’impostada neutralitat.

La contundent contestació que ha rebut el fil de Verificat per la comunitat tuitaire denota que un bon gruix de la societat ja s’ha desenganyat del paper d’aquesta mena d’organitzacions que, lluny de vetllar per la veracitat informativa, apuntalen un interessat relat de part.

Diversos usuaris han relacionat el pronunciament en favor del Govern amb la sistemàtica adjudicació de subvencions que Verificat percep dels pressupostos de la Generalitat. Un flux de transferències permanents sense les quals no sobreviurien i que suposen l’existència d’un conflicte d’interès que en desvirtua l’actuació pretesament objectiva que el portal assegura dur a terme.

D’aquesta manera, el crèdit dels “validadors de fets” sembla esgotar-se a marxes forçades. A cada dia que passa creix la certesa que operen al servei d’una agenda política determinada i que no són més que l’eina amb què les autoritats han externalitzat la clàssica inclinació censora, en aquesta ocasió, enfocada a controlar la narrativa a les xarxes.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM