La setmana passada es viralitzava el discurs d’un destacat líder polític sud-africà animant una multitudinària audiència a entonar un càntic en què s’incita a exercir la violència física contra la minoria blanca del país.
Poc després, Elon Musk, nascut a Sud-àfrica, criticà una publicació de The New York Times en considerar que el diari justificava les consignes proferides per Julius Malema, malgrat que insten explícitament a assassinar grangers blancs.
Les reaccions del CEO de Twitter/X a la polèmica no acaben aquí. Aquest dimarts, Musk va interpel·lar directament la Lliga Antidifamació (ADL), exhortant la influent organització jueva a condemnar les proclames formulades durant l’acte polític d’Economic Freedom Fighters, la formació d’extrema esquerra que dirigeix Malema.
Finalment, la Lliga Antidifamació decidí pronunciar-s’hi. No obstant això, l’entitat optà per emetre un brevíssim comunicat en què no s’inclou cap denúncia expressa ni cap mostra de solidaritat envers l’amenaçada minoria blanca de Sud-àfrica.
Més aviat, l’ADL, que situa la lluita contra la intolerància com un dels seus principals objectius, prefereix passar-ne de puntetes. En aquest sentit, es refereix a aquestes crides racistes com a meres cançons històriques de protesta, originades a l’època de l’Apartheid.
Al mateix temps, el comunicat deixa entreveure que la violència contra la població blanca a Sud-àfrica és inexistent i que tot plegat forma part d’una campanya internacional de l’extrema dreta.
Tanmateix, les dades recopilades per l’organització en defensa dels drets civils AfriForum revelen que, al període de 2019 a 2022, s’han produït entre 1.500 i 2.000 atacs contra granges del país, que han comportat més de 200 assassinats.