Les canyes de paper, més perilloses per al medi ambient i la salut que les de plàstic

by Redacció

D’ençà de l’estiu de 2021, és vigent a Catalunya la prohibició de comercialitzar plàstics d’un sol ús, com ara gots, coberts, plats, canyes o bastonets de cotó.

En el cas de les palletes per a begudes, foren principalment substituïdes per les fetes amb paper arreu de la Unió Europea, àmbit d’aplicació de la normativa.

No obstant això, un estudi publicat aquest dijous a la revista Food Additives and Contaminants conclou que el 90% de les canyes de paper disponibles al mercat contenen substàncies químiques permanents, nocives per a l’organisme i per a l’entorn.

Un cop analitzades una quarantena de marques, els investigadors determinen que la immensa majoria de palletes de paper presenten químics sintètics d’aquest tipus, coneguts com a PFAS, que no es descomponen ni en el medi ambient ni en el cos humà.

L’exposició a grans quantitats de PFAS es relaciona amb un major risc de patir malalties hepàtiques, d’augment de la pressió arterial, d’aparició de certs càncers, de deteriorament immunitari o d’afectacions en el creixement i el desenvolupament.

Thimo Groffen, científic ambiental de la Universitat d’Anvers i coautor de la recerca, afirmà en el comunicat de premsa que els resultats obtinguts posen en qüestió l’estesa idea segons la qual les canyes de paper són més sostenibles i ecològiques que les de plàstic.

Contingut relacionat:

T'HO RECOMANEM